Britský premiér před referendem o EU straší babičky. A prý mu to vychází

26.05.2016 5:31

Ve Velké Británii měsíc před referendem o vystoupení z Evropské unie dále houstne atmosféra. Dokonce i přísně nepolitická Centrální banka hodlá zveřejnit svůj názor na brexit a je jisté, že nebude pozitivní. Premiér Cameron mezitím čelí revoltě konzervativních poslanců.

Britský premiér před referendem o EU straší babičky. A prý mu to vychází
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Cameron

Premiér stupňuje v rámci kampaně svoji rétoriku a nyní dokonce poznamenal, že hlasování pro vystoupení Velké Británie považuje za nemorální. Hlasování pro brexit přímo nazval „sebedestruktivní volbou“. Vzbudil tím hněv svých spolustraníků, kteří mu dokonce vyhrožují hlasováním o jeho důvěře. Podle konzervativního deníku The Telegraph by mohla vyjádřit nedůvěru Cameronovi až třetina z nich, pokud země zůstane v EU.

Cameronovým kolegům vadí styl vedení kampaně, v rámci které jsou britští voliči neustále strašeni důsledky vystoupení z EU. Před několika týdny rozeslala vláda v souvislosti s konáním referenda do britských domácností edukativní brožuru. Podle mnohých kritiků se však z jeho obsahu lidé nedozvěděli o Evropské unii žádné objektivní informace a leták označili za pouhou prounijní propagandu.

Celý text v angličtině je ZDE.

Premiér si příliš nenaklonil své odpůrce ani tím, když nedávno strašil tím, že by vystoupení Velké Británie z EU mohlo vyústit v ozbrojený konflikt na evropském kontinentu. V únoru zase euroskeptiky varoval před brexitem a tvrdil, že by v takovém případě do Velké Británie přišlo ještě více uprchlíků. Premiér také cituje analýzu ministerstva financí, podle které by po vystoupení z EU klesla hodnota libry a letní dovolená do oblíbených destinací v rámci EU by se zvýšila o 230 liber.

Euroskeptici také nelibě nesou, že by se do debaty o Evropské unii mohla zapojit Centrální banka. Její guvernér Mark Carney včera nevyloučil, že by se Výbor pro monetární politiku ve své pravidelné měsíční analýze mohl týden před referendem dotknout právě i tohoto ožehavého tématu. „Nicméně by nikdo neměl čekat, že bude ve zprávě řečeno něco diametrálně odlišného od toho, co říkají jiné banky,“ reagoval Carney s odkazem na fakt, že před brexitem varují v podstatě všechny vlivnější finanční instituce ve Velké Británii.

Síly obou táborů byly po dlouhou dobu vyrovnané. Jak ale ukazuje aktuální průzkum ORB realizovaný pro deník The Telegraph, příznivci setrvání Velké Británie v Evropské unii nyní začínají mít navrch. Setrvání země v EU nyní podporuje 55 % voličů, kteří jsou rozhodnutí jít volit, a 42 % je pro brexit. Mezi všemi voliči je to potom 58 % proti 38 %. Z průzkumu vyplývá, že se dosavadní příznivci brexitu obávají ekonomických důsledků tohoto kroku. V tomto ohledu je tedy masivní kampaň vlády podporovaná bankami a dalšími finančními institucemi úspěšná.

Celý text v angličtině je ZDE

Ve značném počtu mění své názory zejména konzervativní voliči mužského pohlaví a důchodci a přestávají možnost brexitu podporovat. Přitom právě důchodci ještě donedávna patřili mezi hlavní podporovatele myšlenky vystoupení z EU. Jak ukázaly včera publikované výsledky průzkumu, tak pro setrvání země v EU by nyní hlasovalo 57 % konzervativních voličů, zatímco proti této variantě je „jen“ 40 % voličů vládnoucí strany. Referendum se ovšem bude konat až 23. června a postoje britských voličů se mohou ještě značně změnit. Až samotné hlasování ukáže, jestli lépe „agitoval“ Cameron na jedné straně, či Boris Johnson a Nigel Farage na straně druhé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…