Brusel chce zavírat alespoň starší jaderné elektrárny. Ohroženy jsou Dukovany

26.09.2011 15:43

Jaderné elektrárně Dukovany hrozí uzavření. Bruselští úředníci z Evropské komise se chtějí přesvědčit, zda jsou třicet let staré reaktory bezpečné a odolné vůči přírodním pohromám a bezpečnostním rizikům. Testovat se budou i další jaderné bloky v Unii. Podle informací Lidových novin se ale odpůrci jádra pokusí zavřít především starší reaktory. Bude se rozhodovat do jara příštího roku.

Brusel chce zavírat alespoň starší jaderné elektrárny. Ohroženy jsou Dukovany

Dukovanům hrozilo uzavření před půl rokem, když došlo k havárii v jaderné elektrárně Fukušima. „Měli bychom být vděční Daně Drábové, která přesvědčila Němce a další o bezpečnosti těchto reaktorů. Nebýt toho, starší reaktory v Česku, Slovensku i Maďarsku už by dnes byly uzavřené," řekl LN vládní velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.

Více: Nečekaný zvrat. Kvůli EU jsou ohroženy Temelín a Dukovany

Ohroženy jsou také elektrárny na Slovensku v Jaslovských Bohunicích a Mochovcích a maďarského energetického holdingu MVM v Paksi.

Drábová: Všechny elektrárny v EU jsou stejně spolehlivé

Podle Drábové jsou všechny provozované jaderné reaktory v EU z hlediska provozní spolehlivosti rovnocenné. Snahu uzavírat elektrárny označila za politický problém.

Evropská komise na začátku prosince vydá předběžnou zprávu o bezpečnosti jaderných elektráren. Bude vycházet z takzvaných stress testů, které v současnosti probíhají.

Přísné hodnocení rizik by mohlo vést k zavření starších reaktorů, tedy i Dukovan

LN tvrdí, že v Bruselu se hraje o to, aby bylo vyhodnocení bezpečnostních rizik co nejpřísnější, což by způsobilo zavření starších reaktorů. Agendu má na starosti úřad eurokomisaře pro energetiku Günthera Oettingera, který pochází z protijaderného Německa.

Energetická společnost ČEZ přitom v současnosti pracuje na prodloužení životnosti čtyř dukovanských bloků o deset let. Nový šéf ČEZu Daniel Beneš ale věří, že Dukovany budou vyrábět až do roku 2025.

Související:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…