Brusel na nás tlačí ohledně kvót, připustil u Moravce Sobotka. A pak mu ještě Filip prozradil, co všechno KSČM chystá, jestli projdou

13.09.2015 13:25

Exkluzivním hostem nedělních Otázek Václava Moravce České televize byl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), proti němuž zasedl šéf komunistů Vojtěch Filip. Debatovali o uprchlické krizi. Sobotka přiznal, že z Bruselu cítil tlak, a Filip zašel dokonce tak daleko, že pohrozil soudem předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudu Junckerovi. Nit suchou nenechal ani na Baracku Obamovi. Nakonec Filipovu hněvu neunikl ani Sobotka, a to kvůli Ukrajině.

Brusel na nás tlačí ohledně kvót, připustil u Moravce Sobotka. A pak mu ještě Filip prozradil, co všechno KSČM chystá, jestli projdou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Ty tlaky jsou,“ poznamenal hned v úvodu premiér, když odpovídal na otázku, zda cítí tlak z Bruselu na řešení uprchlické krize. Současně je ale Brusel ochoten diskutovat, což Sobotka oceňuje. Když dnes někdo tvrdí, že v roce 1968 západní Evropa přijímala Čechy a Slováky, nedělo se tak na základě kvót. Proto i dnes česká vláda trvá na principu dobrovolnosti. „Jsme připraveni pomáhat uprchlíkům... Ale teď nemá cenu mluvit o konkrétních číslech, dokud se nepodaří zastavit nebo alespoň zpomalit současný migrační proud,“ upozornil premiér. Povinné kvóty podle něj nemají smysl, pakliže u nás běženci odmítají zůstat, my je u nás nemůžeme držet násilím.

Filip byl v hodnocení EU ještě mnohem tvrdší. „Především je třeba říci, že se pan Juncker projevil jako zcela nekompetentní člověk,“ poznamenal na adresu současného šéfa Evropské komice Jeana-Clauda Junckera. Předseda EK prý velmi dobře věděl, že Česko a další státy budou proti zavedení povinných kvót. Bylo to jasné už od května. A když v té době Juncker mluvil o přerozdělení 40 tisíc uprchlíků v EU, podle Filipa vědomě klamal veřejnost. A kdyby povinné kvóty přece jen prošly, Filip se hodlá obrátit na soud, konkrétně na Soudní dvůr EU.

Sobotka věří, že země střední Evropy nejsou v boji proti kvótám osamoceny. Výhrady má např. i Bulharsko. Česká republika prý rozhodně nebude postupovat izolovaně, protože si celá řada zemí uvědomuje, že po přijetí povinných kvót nebude snaha dotáhnout do konce další potřebné kroky v řešení uprchlické krize. Zároveň uklidňoval diváky, že Česká republika stojí na okraji migračního proudu, takže není třeba povolávat armádu k ochraně hranic. Pokud jde o Filipův návrh popohnat Junckera k soudu, Sobotka zůstával opatrný a odmítl se jakkoli vyjadřovat.

Filip ale neobvinil jen Evropskou unii. Hlavním viníkem celé krize jsou podle jeho názoru Spojené státy, které dodnes podporují umírněné islamisty proti legitimně zvolenému syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi. Proč Evropská komise netlačí spíš na Baracka Obamu, ptal se Filip. V tuto chvíli se podle šéfa komunistů zdá, že USA chtějí shrábnout zisky a EU si přerozdělí náklady. Posteskl si nad tím, že o tomto aspektu imigrační krize více neinformují česká média.

Zakázali jste komunisty, vyplísnil Ukrajince Filip

Premiér v tomto bodě šéfovi komunistů přizvukoval, když si stýskal nad tím, že EU nevěnuje samotné krizi v Sýrii dostatek pozornosti. Sobotka v této souvislosti přivítal dohodu Německa a Ruska, které volají po vzniku nové kontaktní skupiny o Sýrii. „Rusko se přece v Sýrii angažuje dlouhodobě, to není žádné překvapení. Rusko jen dává najevo, že bude pomáhat i nadále, a s podporou Ruska prezidentu Asadovi si lze jen těžko představit, že zvítězí syrští povstalci,“ poznamenal předseda vlády.

Sám prý při debatě o sankcích vůči Rusku kvůli krizi na Ukrajině upozorňoval, že budeme Rusko potřebovat právě při řešení syrské krize. K Ukrajině si přisadil i Filip, podle něhož není možné zvát do EU stát, který vyznává nacistickou ideologii s představitelem Stěpanem Banderou. K dovršení všeho zlého považuje Filip za hrozivé, že na Ukrajině zakázali komunisty, proto nemohou komunisté hlasovat pro Asociační dohodu EU s Ukrajinou.

Sobotka dal znovu Filipovi za pravdu, když připomněl, že se Ukrajina zavázala k tomu, že bude ctít svobodnou soutěž politických stran. Na druhé straně má Ukrajina jasně dané hranice a ty je třeba respektovat. Ukrajinský prezident Petro Porošenko se prý snaží ctít minské dohody. Otázkou je, jak je to s bojem proti korupci.

Západ porušuje sankce, když se mu to hodí, rozčílil se premiér

Za to Filip nenechal nit suchou ani na premiérovi. „Oni se zavázali, že budou ctít soutěž politických stran, ale dělají přesný opak, oni ty strany zakazují,“ rozčílil se Filip znovu s tím, že banderovci na Ukrajině za druhé světové války vypalovali české vesnice, a na to nesmíme zapomínat.

Sobotka se následně vymezil proti snaze posilovat tranzit ruského plynu do západní Evropy skrze plynovod Nord Stream, který obchází Ukrajinu. „My jsme byli solidární v zavádění protiruských sankcí, ačkoli to poškozuje české firmy, a najednou se ukazuje, že ta solidarita platí jen pro někoho, zlobil se v České televizi premiér. Při dalším jednání o sankcích proti Rusku chce předseda vlády toto téma otevřít a vyslechnout si jasné stanovisko EU.

Filip vynadal i ČT za Kalouska

Ve druhé polovině pořadu pánové hovořili také o státním rozpočtu na příští rok. Téma otevřel Václav Moravec výroky ministra Andreje Babiše (ANO) a jeho předchůdce ve funkci Miroslava Kalouska (TOP 09). „Pane redaktore, mohu o něco poprosit? Mě uráží, že debatu o státním rozpočtu orámovala vyjádření exministra financí, který nejvíce zadlužil Českou republiku. A myslím, že to neuráží jen mě, ale celou řadu lidí,“ zlobil se Filip. V obecné rovině k rozpočtu poznamenal, že zatím nezná jeho přesné parametry, ale doufá, že bude prorůstový.

Sobotka ho ujišťoval, že rozpočet prorůstový opravdu je, a nikdo snad nebude chtít vládu kritizovat za to, že chce přijmout více učitelů a policistů. Ministru Babišovi ale vytkl, že sám sobě způsobil paniku s neslavným výběrem DPH na jaře letošního roku. „V srpnu se ale srovnal tento zmiňovaný daňový výpadek,“ uklidňoval premiér. Nesmíme prý také zapomínat, že vláda snížila DPH u léků a u knih, pročež vybrala o tři miliardy méně.

Pár slov padlo také na adresu České pošty. Filip před kamerami ČT konstatoval, že komunisté jako nejsilnější opoziční strana budou chtít vést připravovanou vyšetřovací komisi k České poště. Sobotka doplnil, že hnutí ANO požaduje zřízení této komise možná i proto, aby předběhlo opozici, která chce řešit především kauzu firmy Agrotec patřící do firemního impéria Andreje Babiše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…