Brutální sólo Václava Klause v ČT: Na Staromáku chtěli 28. října vyvolat konflikt. Brady nikoho nezajímal. A v tom pořadu ČT lžou, lžou a permanentně lžou

24.11.2016 21:45

Exprezident Václav Klaus byl exkluzivním hostem čtvrteční Devadesátky České televize. Hodinu času využil ke tvrdému útoku na ministra financí Andreje Babiše (ANO) a sám sebe označil za vůbec nejlepšího ministra financí a kromě toho se dotkl návštěvy dalajlámy v Česku i kauzy pana Bradyho. Tento pán prý nerozštěpil českou společnost, to jen jistá skupinka aktivistů neváhá využít jakoukoli chybičku k útoku na prezidenta Zemana.

Brutální sólo Václava Klause v ČT: Na Staromáku chtěli 28. října vyvolat konflikt. Brady nikoho nezajímal. A v tom pořadu ČT lžou, lžou a permanentně lžou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident Václav Klaus

Anketa

Uvažujete, že budete volit stranu Realisté, kterou založil Petr Robejšek?

41%
28%
hlasovalo: 10466 lidí

„Já myslím, že to EET není uděláno dobře a myslí si to většina lidí. Je to pokus, jak zabít malé podnikatele a firmičky. To, co se děje teď, jen dokazuje chaotizaci situace,“ rýpl si Klaus hned v úvodu. Pohled na koalici podle exprezidenta ukazuje, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nemá v kabinetu příliš silnou pozici. „Já z něj nevidím vyzařovat sílu, on není lídr v tom klasickém smyslu slova. Andrej Babiš má proti Sobotkovi jednu výhodu, nemusí se trápit soudržností koalice.“

Pravicovým stranám doporučil, aby se před volbami v maximální možné míře sjednotily. „Byl jsem zděšen, když se na počátku 90. let pravice rozštěpila a kromě nás vznikla ODA. To rozdělilo síly pravice. Pak to pokračovalo Unií svobody a TOP 09. Ani to není podle mého tak úplně pravicová strana... Ale já považuji za zajímavé to, co se objevilo dneska – Realisté Petra Robejška. Slovo Realisté je dobré. Mě děsilo, když byla ukradena dvě slova. Zaprvé Svobodní...  A před nedávnem alternativa. Tato strana byla postavena naprosto dětinským způsobem,“ posteskl si Klaus.

Problém vidí v tom, že se vyprázdnil politický zápas mezi pravicí a levicí, protože levice zvítězila. Klaus v tuto chvíli nevidí na scéně nějakou výraznou pravicovou stranu. V obecné rovině konstatoval, že politické strany pomalu hynou a měly by se sebou něco dělat.

Jako exministr financí následně odpovídal na otázku diváka, kdo byl podle jeho názoru nejlepším ministrem financí. „Nejlepším ministrem financí jsem byl samozřejmě já,“ odvětil jasně se smíchem. Byl totiž ministrem financí v době, kdy se v české ekonomice děly zásadní změny.

Pár slov padlo i k výměnám ve vládě z poslední doby. Fakt, že Sobotka vyměnil jen dva ministry za ČSSD, podle Klause ukazuje, že ministři ostatních koaličních stran pracují dobře. „Já to tak čtu a doufám, že to občané čtou stejně,“ konstatoval exprezident. „Že vyměnil pana mistra Dienstbiera, to je vítězství ducha nad hmotou nebo možná vítězství rozumu nad nerozumem,“ zaznělo také z úst exprezidenta.  

Vyjádřil se také ke kauze tibetského duchovního vůdce dalajlámy. „Ta hra s dalajlámou je takovým zástupným problémem... Je nedůstojné o tom vůbec hovořit. Za mého premiérování prezident Havel dalajlámu opakovaně přijal, zatímco já jsem ho opakovaně nepřijal,“ připomněl Klaus. Tuto kauzu spojil i s vyznamenáním – nevyznamenáním Jiřího Bradyho. Velmi se mu nelíbilo, že se oslavy státního svátku 28. října zúžily na toto téma. Stejně tak se mu nelíbilo, jak se odehrála oslava státního svátku „v podhradí“, tedy na Staroměstském náměstí.

„Mě zarazila okrajová informace. Na Staroměstském náměstí zazněla státní hymna. Tito lidé státní hymnu zneužili. Když jsem já pořádal mítinky, tak jsem si nedovolil někde nechat hrát státní hymnu, i když jsem byl třeba premiér,“ kroutil hlavou Klaus. Podle jeho názoru chtěl 28. října někdo vyprovokovat konflikt.

„Pan Brady nikoho z těch demonstrujících nezajímal. Jak je možné, že za 13 let prezidentování Václava Havla nepadlo jméno Brady, jak je možné, že se to jméno neobjevilo na mém stole během deseti let. Jak je možné, že se to jméno objevilo až tři roky od nástupu Miloše Zemana,“ kroutil hlavou Klaus ve studiu.

„V každém případě vetuji a vylučuji, že by pan Brady rozpoltil českou společnost, pan Brady se stal záminkou pro jistou skupinku aktivistů, kteří dosud nevydýchali, že jejich prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg nevyhrál volby. Oni využijí každou chybičku, aby zaútočili na Miloše Zemana. Tato chybička se nesmí stávat, ale ještě jednou vylučuji, že by pan Brady rozpoltil českou společnost,“ rozohňoval se před kamerami Klaus.

Jde o vytrvalou a neutuchající kampaň lidí, kteří chtějí destabilizovat českou společnost a pracují na tom už čtvrt století.

V závěru svého vystoupení zkritizoval zákon o hanobení prezidenta republiky, který chce do českého právního řádu znovu zavést komunista Zdeněk Ondráček. Klaus má za to, že se tato věc nemá řešit zákonem, ale výchovou v rodinách a školách. „Je to ztráta jistého respektu k autoritám, který považuji za základ borcení liberálního řádu, které probíhá už asi půl století. Základem k tomu byla revoluce šedesátých let. Teď už jedeme z kopce,“ posteskl si Klaus.

Ti, kdo chtěli tuto přímou volbu, dostali Miloše Zemana. Dnes si za to možná rvou vlasy, když to hloupě populisticky chtěli. Já jsem přesvědčen, že v parlamentu by Miloš Zeman zvolen nebyl,“ uzavřel domácí téma druhý český prezident.

Trump představuje změnu a Merkelová může znovu vyhrát

Domácím tématům bylo věnováno tolik času, že se pořad začal pomalu chýlit ke konci. A přece v posledních pár minutách stihl Klaus okomentovat i zahraniční politiku. A tvrdě přitom zkritizovat ČT. Václav Klaus se dostal k otázkám z oblasti zahraniční politiky. Došlo na Angelu Merkelovou a Donalda Trumpa.

„Já jsem volbu Trumpa přivítal, protože si myslím, že Spojené státy potřebují změny, stejně jako ji zoufale potřebuje Evropská unie,“ konstatoval Klaus. Příští týden pronese Klaus projev přímo ve Washingtonu, kde přivítá vítězství Donalda Trumpa i Brexit a popíše, proč je oboje dobré z hlediska střední Evropy.

Donald Trump bude podle Klausova názoru realistickým prezidentem. Jaké udělá konkrétní kroky a co všechno udělá z toho, co napovídal v těch kampaních, to neumím odhadnout,“ shrnul Klaus.

V souvislosti s Donaldem Trumpem Klaus velmi tvrdě zkritizoval Českou televizi za pořad 168 hodin, který připomněl, že v březnu se exprezident ke zvolení Trumpa stavěl kriticky, zatímco dnes zvolení Trumpa vítá. Podívejte, ve 168 jako zásadním prvku této televize lžou, lžou a lžou permanentně,“ udeřil exprezident. Když se v březnu vyjadřoval kriticky, nemluvil prý o Trumpovi, ale o rozdělené Republikánské straně, která dlouho nevěděla, jak se k Trumpovi postavit.  

Paní Merkelová je ztělesněním, výrazem německého politického establishmentu a myšlenku, že ona říká něco jiného, než si myslí ostatní politici, tomu já prostě nevěřím. Já nevidím, že se něco změní, kdyby nebyla. Možná, že už je okoukaná, což by jí mohlo u některých voličů škodit, ale její šance na opětovné zvolení vidím... Ta německá politická scéna je natolik zabetonovaná, že ona klidně může vyhrát,“ zakončil přes hodinu trvající sólo Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…