Brzy přijde další krize. Euro končí, udeřil významný muž, kterého těžko přehlédnout

29.02.2016 9:12

Bývalý dlouholetý guvernér Bank of England lord Mervyn King vydal knihu, které je nejenom ve Velké Británii věnovaná značná pozornost. King konstatuje, že svět stojí na prahu další krize a dále také předpovídá konec eurozóny.

Brzy přijde další krize. Euro končí, udeřil významný muž, kterého těžko přehlédnout
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

„Další krize je vzhledem k neschopnosti řešit ekonomické problémy nevyhnutelná a jsem přesvědčen, že přijde již brzy. Regulační orgány naprosto selhaly ve svém úkolu reformovat finanční systém,“ píše King, který působil v čele britské centrální banky v letech 2003 až 2013. Současný profesor na americké a britské univerzitě tvrdí, že největší chybou byla masivní podpora soustředěná nikoli na záchranu bank, ale na záchranu ekonomiky před bankami.

Globální ekonomická krize nevznikla podle Kinga v důsledku jednotlivých selhání na straně politiků nebo bankéřů. Z jeho pohledu selhal celý systém a došlo „ke všeobecnému nepochopení podstaty toho, jak světová ekonomika fungovala“. „Velké obchodní přebytky a deficity vedly k vytvoření nerovnováhy mezi hlavními světovými ekonomikami. Následně došlo ke zkreslení výše úrokových sazeb a směnných kurzů. Na konci toho všeho přišly chybné investice v oblasti bydlení a nemovitostí,“ uvádí King.

Celý text v angličtině najdete ZDE

„Centrální banky byly postaveny před téměř neřešitelné dilema, protože nemohly zvyšovat sazby kvůli obavám z dalšího zpomalení ekonomického růstu. Krátkodobá opatření učiněná s cílem zachovat důvěru trhu zase působí o to větší míru nerovnováhy,“ konstatuje King s přesvědčením, že uchránit svět od další krize může jen zásadní změna stávajícího peněžního a bankovního systému. „Bez provedení potřebných reforem je témě jisté, že nás v krátké době čekají další globální krize,“ má jasno King.

V jiné pasáži své knihy zase King předpovídá rozpad eurozóny. „Kroky směřované k vytvoření fiskální unie zvyšující se napětí v eurozóně nesníží a naopak mohou vést k další eskalaci a nakonec k jejímu rozpadu,“ píše King a varuje rovněž před snahou vytvořit z EU politickou unii. „Pokud budou jednotlivé státy nadále nuceny přesunovat své pravomoci do Bruselu, může to napomoci populistickým stranám a přinést velmi ostrou reakci. Vedle hospodářské tak může přijít i politická krize. Měnová unie vytvořila konflikt mezi elitami prosazujícími centralizaci moci a demokratickými silami na národní úrovni. To je mimořádně nebezpečná situace,“ míní King.

Celý text v angličtině je ZDE.

Bývalý guvernér Bank of England se rovněž dívá kriticky na způsob řešení ekonomické krize v Řecku. „Pro Řecko a další země s podobnými problémy by bylo optimálním řešením eurozónu opustit a přestat používat euro. Další úsporná opatření přinesou jen ještě vyšší nezaměstnanost a dluhy se stejně v příštích letech nijak zásadně nesníží. Uznávám argumenty, podle kterých by odchod jedné země vedl v eurozóně k chaosu. Na druhou stranu jsem přesvědčen, že odchod Řecka může v této zemi v konečném důsledku vést k ozdravení ekonomiky a zvýšení zaměstnanosti.“

Vedle toho nabádá Mezinárodní měnový fond, aby umožnil zemím „spravedlivým způsobem restrukturalizovat své dluhy“. „Věřitelé musí přijmout skutečnost, že všechny dluhy nebudou vráceny. Ale i tak je tento krok z mého pohledu nevyhnutelný. Zásadním úkolem je přesunout vše do nové rovnováhy, kde již nebude možné vytvořit dluhy v takové výši jako dříve,“ tvrdí King.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…