Bublan: Policie je znejistěna, potřebuje politickou podporu. Proč Kubice mlčí?

13.07.2012 18:20

Vypadá to, že ministr financí Miroslav Kalousek měl v minulosti o průběh vyšetřování kauzy nákupu letadel CASA větší zájem, než by bylo vhodné. K podivné praxi ministra se ve Dvaceti minutách Radiožurnálu vyjadřoval člen bezpečnostního výboru a exministr vnitra František Bublan.

Bublan: Policie je znejistěna, potřebuje politickou podporu. Proč Kubice mlčí?
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Bublan

Nedávno dokonce vyšlo najevo, že Kalousek údajně několikrát volal i samotnému policejnímu prezidentu Petru Lessovi a podle něho mělo dokonce dojít i na výhrůžky. "Je těžké říct, kdo má pravdu. Buď má pravdu Kalousek a vládne nám policejní stát, nebo policejní prezident a v tom případě nám vládne mafie," řekl Bublan s tím, že se přiklání spíše k policejnímu prezidentovi. Podle Bublana už ale snahy z Kalouskovy strany o ovlivnění průběhu vyšetřování nákupu letounů CASA byly už od začátku zahájení vyšetřování. "Byli jsme spolu v televizi v jednom pořadu a on ještě po jeho skončení pokračoval v expresivním přesvědčování na chodbách a ve vestibulu. Doslova řekl, ze podplukovníka Mazánka pošle do civilu, " zopakoval informaci z médií s tím, že se celá událost stala už koncem června.

Petr Lessy chce podpořit podle svých slov svou výpověď na detektoru lži, Kalousek má prý dva svědky, kteří byli rozhovorům přítomni. "Záleží na soudci, co by vzal jako důkaz. Myslím si ale, že tohle je špatné řešení," podle Bublana totiž nemohou politici fungovat jako tribuna a rozhodovat o tom, kdo má a nemá pravdu. "Ministr financí nesmí volat lidem, kteří vyšetřují tuto kauzu, je to naprosto nemístné a nesmí si to dovolit," dodal. Podle Bublana může být důvod jeho zájmu o vyšetřování ochrana vlastní osoby, protože si uvědomil, že už mu jde o hodně. Způsob, jak situaci řeší, ale Bublan odsuzuje. "Zastrašuje a ovlivňuje, a to nejde," dodal.

Za policii se měl postavit Kubice

Kalousek si ale podle svých slov s vyšetřovatelem volal bežně. "Nevolali jsme si denně, ale často," řekl ministr médiím. "Pokud ministr Kalousek chtěl něco sdělit, tak je to běžné, jinak samozřejmě ne. Pokud není profesně zapojen do případu, tak nemá s vyšetřovatelem co mluvit," dodal.

"Policie se může bát a je to celkem pochopitelné," řekl Bublan. Podle něho je teď policie nejistá a zmatená. Když zatkla Ratha, tak byla pochválená, teď už podle Bublana dostává jednu ránu za druhou: "Jejich práce je znejistěna." Naštvalo ho také, že někdo pochybuje o nutnosti vydání Parkanové a opírá se o to, že je spis žádající její vydání plný chyb a lží. "O lžích nevím. Je tam jen jedna nepřesnost, jedná se o dodatek smlouvy. To se může stát. Je to chyba a nedá se to nazvat lží." Podle Bublana si naopak nemůže nikdo z politiků, kdo spis nezná, odvážit říct, že policie postupovala špatně. "Policie si teď může rozmyslet, jestli jít do další takové kauzy," dodal s tím, že je teď její sebedůvěra hodně otřesena. Vinu na tom podle Bublana nese i ministr vnitra Jan Kubice. "Ministr vnitra se měl za policii postavit. Oni potřebují politickou podporu," dodal s tím, že není dobře, když se ministr vyhýbá odpovědím a nestačí, když policii pouze klepe na rameno.

Kalousek je herec, hrál ochotnické divadlo

"Ministr Kalousek je v úzkých, protože ví, že už jde o jeho osobu. Dříve hrával ochotnické divadlo a dokáže se do své role dobře vžít," dodal s tím, že podle něho nejde o spiknutí, jen o boj o přežití a na pátečním zasedání hrál umírněného politika. Vše ale bylo podle Bublana jinak. "Promazaný stroj na ministerstvu obrany takto několik let fungoval a těžil ze státních zakázek," je přesvědčen. Rozhořčilo ho i vystoupení poslance Petra Skokana. "Vystoupení poslance Skokana bylo taky velmi nízké. Nemusel to tam říkat. Takovou špínu. Nemuselo to zaznít na půdě sněmovny," vnímá jeho projev kriticky. Budoucnost současné vlády nevidí růžově, nejvíce si podle něho zavařil premiér Petr Nečas. "Lidé jsou naštvaní. Současná situace mu také může snížit politický rating do budoucna," dodal na závěr.

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…