Buď budou jíst, nebo mít respirátor. Když Babiš nařídí. Ekonom šokuje Česko

26.01.2021 13:13

V České republice se již několik dní mluví o zavedení povinnosti nosit respirátory FFP2 v hromadné dopravě či v uzavřených prostorách. Vzhledem k tomu, že se v Česku objevila nakažlivější britská varianta viru, nošení roušek už by nemuselo stačit. Ekonom Lukáš Kovanda se však zamyslel nad tím, co by zavedení povinnosti nosit respirátor znamenalo pro mnohé rodiny. Může to být zlé. Ministr vnitra Jan Hamáček každopádně horuje za to, aby nošení respirátoru nebylo povinné, ale aby to vláda doporučila.

Buď budou jíst, nebo mít respirátor. Když Babiš nařídí. Ekonom šokuje Česko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Vláda Andreje Babiše již nějaký čas uvažuje o zavedení povinnosti nosit respirátor FFP2 v městské hromadné dopravě a v dalších prostorách.

Anketa

Měl by Milan Hnilička odejít z čela Národní sportovní agentury?

76%
24%
hlasovalo: 5406 lidí

Celá věc má však také ekonomický rozměr. Respirátory FFP2 nejsou nejlevnější a jejich povinné nošení by především rodiny s nízkými příjmy postavilo před Sofiinu volbu. Upozornil na to ekonom Lukáš Kovanda.

„Déletrvající povinnost nosit respirátory v MHD nebo v obchodech by znamenala značnou finanční zátěž zejména pro nejchudší pětinu českých domácností. V těchto domácnostech se ročně utratí za léčiva a zdravotnické pomůcky – což je skupina, do níž náleží i respirátory – 1 891 korun na osobu, jak plyne z nejnovějších dat ČSÚ; těch za rok 2019. Cena nejlevnějších respirátorů, jednorázových, se dnes pohybuje kolem deseti korun. Účinně je lze používat přibližně osm hodin. Za pracovní týden tak osoba utratí za takové respirátory zhruba padesát korun, tedy zhruba 2,6 procenta celoročních výdajů na léčiva a zdravotnické pomůcky. Takovou finanční zátěž si chudé české domácnosti mohou dovolit maximálně po dobu čtyř týdnů, neboť pak už by musely z důvodu vyčerpávání finančních rezerv omezovat své jiné výdaje, třeba také ostatní náležející do položky léčiv a zdravotních pomůcek,“ uvedl Kovanda.

Poslanec TOP 09 a lékař Vlastimil Válek na tiskové konferenci ve Sněmovně doporučoval, aby se Česko stalo velkým výrobcem nanoroušek, protože čeští vědci se mohou v této oblasti honosit několika patenty. Kdyby se Česko stalo velmocí ve výrobě FFP2 respirátorů z nanomateriálů, bylo by podle Válka možné prodej respirátorů například i částečně dotovat.

„Toto, s odpuštěním, hučíme do pana ministra Karla Havlíčka, jestli tři čtvrtě roku, tak je to málo. A jestli chcete vidět plody, které jsme sklidili, tak nula. Což nikoho nepřekvapí,“ udeřil Válek na Havlíčka.

Kovanda také doporučil snížit cenu respirátorů.

„Vláda by po vzoru některých zemí, jako je Rakousko, měla v případě zavedení povinnosti nosit respirátory tyto dočasně osvobodit od DPH. V Rakousku jsou takto osvobozeny do poloviny letošního roku. Tím by se konečná cena respirátorů snížila,“ konstatoval ve vyjádření, které zaslal serveru ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…