Bude horko: Na Slovensku chystají protest proti imigraci. A protiprotest

09.06.2015 8:14

Vyjádřit svůj názor na přistěhovaleckou vlnu z Afriky a Blízkého východu se chystají dvacátého června v ulicích slovenského hlavního města více než tři tisíce lidí. Podle dostupných informací se na Slovensko vydají i čeští a polští fotbaloví chuligáni.

Bude horko: Na Slovensku chystají protest proti imigraci. A protiprotest
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Před hlavní železniční stanicí v Bratislavě je na dvacátého června nachystán občanský protest proti kvótám na přerozdělování uprchlíků, které pro členské země Evropské unie vypracovala Evropská komise.

„Masový příliv afrických imigrantů dnes ohrožuje Evropu. Jako Slováci, Slované a Evropané proto jednoznačně odmítáme, aby hlupáci z Bruselu a Europarlamentu svými nelogickými rozhodnutími ničili základy původní evropské kultury a prosperity,“ deklaruje na facebookové stránce akce pořadatel Lukáš Kopáč, který se angažuje v komunitě Alternativní cesta. Ta podle uskupení „Bratislava bez nácků“ uveřejňuje rasistické články namířené vůči Romům, židům, homosexuálům či černochům a sám Kopáč se údajně kupříkladu zúčastnil jedné z protiromských demonstrací v Bratislavě.

Záměr účastnit se deklarovalo na sociální síti Facebook více než tři tisíce lidí. Svoji účast již také potvrdili nechvalně proslulí fotbaloví fanoušci z řady slovenských měst, kterým by měli sekundovat čeští a slovenští kolegové. Server Topky.sk uvádí, že se za českou stranu chystají do Bratislavy chuligáni z Brna, Olomouce či Opavy.

„Země našich předků nás potřebuje, aby mohla být i zemí našich potomků. Dvacátého června od tří do šesti hodin na hlavním nádraží v Bratislavě se spojí chuligánské ekipy Slovenska v jeden šik! Jako bratři budeme spolu stát proti islamizaci a nesmyslnému darování naší země do rukou cizinců, kteří utíkají před vlastní neschopností do Evropy, aby ji rozebrali zevnitř,“ stojí v oficiální výzvě, kterou zveřejnil web Hooligans.cz a kterou sdíleli další podobně zaměřené stránky.

Protest proti přistěhovalcům podpořili také některé slovenské politické strany (označované za krajně pravicové) – Slovenské hnutí obrody a Lidová strana – Naše Slovensko, v jejímž čele stojí župan Banskobystrického kraje Marian Kotleba. Podle webových stránek uskupení „Bratislava bez nácků“ by se měl Kotleba protestu osobně účastnit.

Společně proti nenávisti

Na stejný den je naplánována protidemonstrace na bratislavském Hodžově náměstí. „Odmítáme, aby diskuzi o přijetí několik stovek uprchlíků určovali neonacisté. Odmítáme, aby směr této diskuze určovala nenávist, xenofobie, nacionalismus a rasismus. A proto se těmto lidem postavíme dvacátého června na odpor. Přidejte se k nám i vy a vyjádříme ruku v ruce náš antifašistický odpor přímo v ulicích,“ vyzývají organizátoři demonstrace nazvané „Společně proti nenávisti/Bratislava blokuje“. Svou účast prozatím přislíbily necelé dvě stovky lidí.

Slovenská policie je na chystané akce připravená. „Městská část Staré Město, kde byl ohlášen protest proti přistěhovalcům, bude ve spolupráci s městskou policií dohlížet na dodržování veřejného pořádku. Pokud bude shromáždění narušovat veřejný pořádek, je možné ho rozpustit,“ sdělila serveru Topky.sk mluvčí magistrátu hlavního města Slovenska Ivana Skokanová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …