Bude-li třeba, nasadíme na ostrahu hranic armádu, říká Chovanec

27.06.2015 19:30

V případě masového náporu imigrantů by Česko mohlo podle informací ČTK k ochraně hranic nasadit armádu. Podle ministerstva vnitra může vláda k plnění úkolů policie povolat i příslušníky vězeňské služby nebo celní správy. Příslušné plány nasazení jsou podle ministerstva připraveny.

Bude-li třeba, nasadíme na ostrahu hranic armádu, říká Chovanec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

"Policie zvýšila kontroly a zesílila opatření v krajích, které sousedí s Rakouskem. Kapacity policie však mají své limity. Při dlouhodobém nasazení či při velkém náporu bude potřeba zapojit i další složky," tlumočila dnes na dotaz ČTK slova ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) jeho mluvčí Petra Kučerová.

"Konkrétní plány máme připraveny. Detaily ovšem nejsou určeny ke zveřejnění. Vláda může povolat k plnění úkolů policie vojáky v činné službě a příslušníky vězeňské služby nebo celní správy," doplnila.

Kvůli opatřením proti nelegální migraci a bezpečnostní situaci v Česku po pátečních útocích ve Francii a Tunisku se v neděli sejde předsednictvo Bezpečnostní rady státu.

Česká republika posílila kontroly zaměřené na odhalování nelegálních běženců od minulého čtvrtka, policie se soustřeďuje na vlaky a silnice hlavně na jihu Čech a Moravy a na Vysočině. V posledních dvou týdnech byl počet odhalených migrantů zhruba trojnásobný oproti tomu, co bylo předtím obvyklé. Evropská unie nyní čelí zvýšenému přílivu migrantů zejména přes Itálii a Řecko, kteří často směřují dál na sever.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …