Bude opět veselo? Do sněmovny se vrátí protikuřácký zákon

26.06.2016 11:22

Poslanci by měli schvalovat zavedení prokazování původu majetku, vznik centrální evidence účtů, nová pravidla pro národní parky a možnost úřadů kontrolovat, čím lidé topí v bytech. Znovu budou posuzovat senátní návrh na zavírání větších obchodů o vybraných svátcích. Budou projednávat i nový návrh takzvaného protikuřáckého zákona, píše ČTK.

Bude opět veselo? Do sněmovny se vrátí protikuřácký zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve sněmovně se hlasovalo o novele zákona o zbraních, tedy o pravidlech jejich držení občany tzv. zbrojním průkazu

Schůze sněmovny začne v úterý odpoledne a je plánována na dva týdny, přičemž druhý začne po přestávce 12. července. Poslanci by také mohli debatovat o zřízení vyšetřovací komise ohledně reorganizace policejních útvarů, která vyvolala ostrý koaliční spor mezi ČSSD a hnutím ANO. Komise by se mohla zabývat různými podezřeními a pochybami souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů z protimafiánského útvaru a olomouckého vrchního státního zastupitelství. Komisi chce ČSSD i opoziční TOP 09. Sněmovna by se měla zabývat taky někdejší privatizací těžební společnosti OKD, která je nyní v insolvenci.

Ohledně zavírání obchodů o vybraných svátcích vynese sněmovna konečný verdikt

Poslanci by mohli schvalovat rovněž sporné rozšíření pravomocí veřejného ochránce práv o možnost podávat antidiskriminační žaloby a návrhy Ústavnímu soudu na zrušení zákonů nebo jejich částí. Hlasovat by měli i o zavedení finančních limitů pro předvolební kampaně a o omezení peněžitých darů politickým stranám a hnutím.

Protikuřácký zákon, jenž by zavedl zejména úplný zákaz kouření v restauracích, je v úvodním kole projednávání. Na minulé schůzi poslanci obdobnou předlohu neschválili. Vláda nyní chce, aby sněmovna rozhodla o normě zrychleně už v prvním čtení, takový postup je ale možné zablokovat.

Ohledně zavírání obchodů o vybraných svátcích vynese sněmovna konečný verdikt. Senát trvá na tom, aby obchodníci neměli otevřeno o sedmi svátcích, jak původně navrhoval. Odmítá zúžit jejich výčet jen na Nový rok a dva vánoční svátky, jak to už dřív schválili poslanci.

Sněmovna bude schvalovat i návrh zahraničních armádních misí

Ve druhém čtení by se sněmovna měla zabývat úpravami střetu zájmů. Ve hře budou pozměňovací návrhy, které míří na podnikatelské aktivity ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Poslanci by měli dokončit druhé čtení novely zákona o zveřejňování smluv v internetovém registru, z nichž chtějí poslanci KDU-ČSL vyčlenit národní podnik Budějovický Budvar. Poslanci navrhují rozšíření výjimek například i na státní podniky nebo společnosti s podílem státu, krajů a obcí.

Sněmovna bude schvalovat i návrh zahraničních armádních misí na následující dva roky. Zamítnout bude muset novelu, která měla rozšířit pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu. Po odmítavém verdiktu senátu v tomto případě není jiný postup možný, když horní komora zamítla nutnou ústavní změnu. V tomto případě poslanci nemohou senát přehlasovat.

Návrh programu schůze čítá celkem 210 bodů. Jako obvykle se neočekává, že by jej dolní komora vyčerpala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…