Bude pokračovat plošně testování žáků na covid? Ministr Gazdík promlouvá

07.01.2022 7:20

O tom, zda se bude i po 17. lednu pokračovat ve školách v plošném testování žáků a učitelů dvakrát týdně, nebo jen jednou, se podle ministra školství Petra Gazdíka (STAN) rozhodne dnes.

Bude pokračovat plošně testování žáků na covid? Ministr Gazdík promlouvá
Foto: Repro ČT24
Popisek: Petr Gazdík

Ministerstva školství a zdravotnictví chtějí vyhodnotit, s jakými výsledky dopadlo první a druhé kolo testování, která se uskutečnila v pondělí a ve čtvrtek. Ministr to uvedl v pořadu Pressklub rozhlasové stanice Frekvence 1. Televizi Nova poté Gazdík řekl, že výsledky čtvrtečního kola testování jsou zhruba stejné jako v pondělí.

„V pátek bychom měli mít definitivní podobu toho, jak se bude testovat a jak budou vypadat karantény po 17. lednu ve školách. O tom teď vedeme jednání s Ministerstvem zdravotnictví," uvedl ministr. Podle dosavadních plánů se testování ve školách mělo konat jednou týdně, jako tomu bylo před koncem loňského roku.

Výsledky dnešního testování budou zveřejněné v pátek. „Nicméně ty výsledky jsou zhruba stejné jako v pondělí," řekl včera večer Gazdík televizi Nova. Při pondělním testování ve školách bylo zjištěno 3695 případů pozitivních na nemoc covid-19 z více než 1,1 milionu testovaných, což je 0,33 procenta.

Rozhodnout by se dnes mělo podle Gazdíka také o tom, jakou podobu bude mít od druhé poloviny ledna karanténa ve školách v případě výskytu koronaviru. Ministr uvedl, že učit se i celý den v respirátoru snižuje úroveň výuky. „Samozřejmě se snažíme s hygieniky a epidemiology domlouvat tak, aby to vyučování netrpělo příliš," uvedl Gazdík na Frekvenci 1.

Vláda Petra Fialy (ODS) v prosinci rozhodla, že od 3. do 16. ledna se bude testování na covid-19 ve školách konat dvakrát týdně, a to v pondělí a ve čtvrtek, a bude se týkat všech. Cílem je včasný záchyt nástupu nakažlivější koronavirové varianty omikron. Do konce loňského roku se testovali jen jednou týdně neočkovaní, kteří onemocnění neprodělali v posledních 180 dnech. Od 17. ledna se mělo testování všech omezit zase jen na jednou týdně v pondělí.

Při výskytu pozitivního antigenního testu ve škole měli podle materiálů Ministerstva školství nastoupit spolužáci pozitivně testovaného do zvláštního režimu s rouškami či respirátory ve výuce a testováním každý den. Pokud pozitivní antigenní test metoda PCR vyloučí, vrátí se třída do běžného provozu. Jestliže se nákaza PCR testem potvrdí, odejdou děti do karantény.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…