Bude řev? Vláda chce podpořit spolky, připravující lidi na obranu státu

18.05.2020 18:24

Vláda kývla na novelu zákona o zajišťování obrany České republiky. Znamená to, že stát bude podporovat ty spolky, které připraví občany na obranu státu. A to nejen finančně, ale i bezplatným zapůjčením nemovitostí nebo vybavení resortu obrany. Píše to server iDnes.cz.

Bude řev? Vláda chce podpořit spolky, připravující lidi na obranu státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Metnar

Na záměr, který vláda odsouhlasila, by Ministerstvo obrany mělo ročně vynaložit 275 milionů korun. „Posilujeme vazby s veřejností v této oblasti a motivujeme ji, aby měla možnost se angažovat, a to i jinak než třeba vstupem do Aktivní zálohy,“ uvedl k tomu šéf resortu obrany Lubomír Metnar, podle něhož jde o důležitý krok k zapojení branných spolků do přípravy občanů k obraně státu.

Lidé by se podle nového systému měli připravovat na obranu státu už v době míru. Nyní žádným zákonem motivováni nejsou. S povinným zapojením se počítá až po vyhlášení stavu ohrožení státu nebo válečného stavu. Do systému by se podle ministerstva mohly zapojit například spolky zabývající se zdravovědou či sebeobranou nebo střelecké spolky. Přispět svou činností by však mohli i kynologové a radioamatéři. Ministerstvo obrany by vedlo seznam spolků i jejich členů. 

V prvním roce by podle serveru iDnes.cz Ministerstvo obrany rozdělilo mezi branné spolky 141,5 milionu korun, v dalších letech pak 143,1 milionu korun. Zbylá částka by stála chod systému.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…