Bude to na Fialovi. Odsouvání Zemana: Ještě jedno rozhodnutí

19.10.2021 7:03

V Kanceláři prezidenta republiky se brzy může stát řada věcí. Pokud poslanci a senátoři aktivují článek 66 Ústavy ČR a ze zdravotních důvodů dočasně zbaví Miloše Zemana pravomocí, premiér by mohl např. odvolat kancléře, v tomto případě Vratislava Mynáře. Ústavní právník Jan Winter v rozhovoru pro Právo popsal, co by se na Hradě mohlo stát.

Bude to na Fialovi. Odsouvání Zemana: Ještě jedno rozhodnutí
Foto: Repro twitter
Popisek: Prezident Miloš Zeman volí

Podle článku 66 Ústavy může ze zdravotních důvodů Sněmovna společně se Senátem zbavit prezidenta pravomocí. V případě potřeby až do konce mandátu prezidenta, v tomto případě do 7. března 2023.

Pokud by Zeman byl takto zbaven pravomocí, ty by se pak rozdělily mezi předsedu vlády a předsedu Sněmovny. Mimo jiné by to znamenalo, že by budoucí předseda Sněmovny jmenoval budoucího premiéra.

Budoucí premiér a budoucí předseda Sněmovny by poté mohli rozhodovat také o chodu Kanceláře prezidenta republiky a mohli by např. odvolat kancléře. V tomto případě Vratislava Mynáře.

„Ale pravomoc rozhodovat o prezidentské kanceláři vyplývá ze zákona a ta přechází na předsedu vlády. Tedy klidně to udělat může. Kancelář prezidenta republiky bude nově poskytovat úřední podporu těm dvěma činitelům, kteří funkci reálně vykonávají, tedy předsedovi Sněmovny a vlády,“ uvedl Wintr

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…