Bude umírat 200 lidí denně, v příznivém scénáři. Prymula ostře odpověděl na petici lékařů

04.10.2020 17:15

Již čtyři dny koluje na internetu petice, v níž lékaři jako profesor Jan Pirk, Roman Šmucler a další osobnosti důrazně žádají vládu, aby zrušila opatření namířená proti šíření koronaviru. Jsou přesvědčeni, že tato opatření škodí české společnosti víc než samotný koronavirus. Prymula nad jejich počínáním kroutí hlavou.

Bude umírat 200 lidí denně, v příznivém scénáři. Prymula ostře odpověděl na petici lékařů
Foto: Screen Youtube
Popisek: Profesor Roman Prymula na konferenci WAidid v Miláně v roce 2016

Kardiochirurg profesor Jan Pirk, prezident České stomatologické komory Roman Šmucler, psychiatr Radkin Honzák či lékař Jan Hnízdil se domnívají, že vládní opatření proti koronaviru škodí české společnosti víc než koronavirus samotný.  

Jako lékaři cítíme občanskou povinnost vyjádřit se ke koronavirové krizi, která těžce dopadla na naši zemi. Jsme si plně vědomi vážnosti situace i zdravotních rizik, která s sebou přináší. Mnohem větší nebezpečí ohrožení celkového zdraví lidu však vidíme v drastických vládních opatřeních než v nemoci covid jako takové. Z medicínského hlediska nevidíme důvod k prohlubování restriktivních opatření, a proto žádáme vládu, aby neprodleně: uklidnila obyvatelstvo a přestala jej děsit počtem nakažených jednou konkrétní nemocí, upustila od dalších restriktivních opatření, povinné nošení roušek zavedla pouze tam, kde to jednoznačně vyžaduje epidemiologická situace, upustila od povinného testování osob bez příznaků a nezbytnost testu ponechala na uvážení ošetřujícího lékaře, nedopustila uvedení narychlo připravených vakcín na trh a nezaváděla vakcinaci jako povinnou a věnovala se práci na obnově zdevastovaného hospodářství,“ stojí v petici, kterou v elektronické podobě podepsalo přes 23 tisíc lidí.

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Roman Prymula na Twitteru kroutil nad výzvou lékařů hlavou.

Zdůraznil, že opatření jsou přijímána proto, aby v Česku neumíraly na nemoc covid-19 stovky lidí den co den.

„Jsem velice znepokojen naprosto nezodpovědným přístupem signatářů této petice. Nikdo z nich nerozumí epidemiologii a překvapivě nechápe ani základní fakta. Za poslední měsíc počet zemřelých denně desetkrát vzrostl ze dvou na dvacet. Když nebudeme nic dělat, za další měsíc bude umírat 200 lidí denně v příznivém scénáři. To snad přece nikdo z nás nechce. Podobně nesmyslné jsou informace o vakcíně, ta povinná nebude,“ napsal ministr.

Roman Prymula obhajuje vládní opatření

Roman Prymula obhajuje vládní opatření

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…