Budeme opozicí. A hodně ostrou, varuje předseda Pirátů. Chtěl by získat deset procent

30.09.2017 10:08

Předseda Pirátů Ivan Bartoš si podle svých slov v rozhovoru pro server iDnes.cz umí představit, že strana bude v případě, že se dostane do Sněmovny, velmi ostrou opozicí, která dokáže podpořit rozumné návrhy.

Budeme opozicí. A hodně ostrou, varuje předseda Pirátů. Chtěl by získat deset procent
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Šéf Pirátské strany Ivan Bartoš

Bartoš podle svých slov nehodlá ani tiše tolerovat vládu, bude-li v ní šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Nechce být ani v koalici „antibabiš“ všech proti jeho hnutí. Podle svých slov stále doufá, že strana ve volbách získá deset procent. „Ale nechci to zakřiknout,“ dodává.

Do politiky by Piráti chtěli, jak tvrdí Bartoš, vrátit skrze svoji činnost důvěru lidí. „Politiku otevřít, ztransparentnit, ukázat, že to jde dělat způsobem, že když se člověk potřebuje něco dozvědět a mít kontrolu nad tím, co politici dělají, tak může. Samozřejmě lidi převážně zajímá, jak se mají, a my v programu kromě otevřenosti přinášíme konkrétní opatření. Pro nás je politika poslání, děláme politiku osm let zadarmo ve volném čase a chceme ukázat, že politika jde dělat poctivě,“ poznamenal Bartoš s tím, že za osm let průšvih neudělali. 

Odmítá však, že by se strana chtěla vézt na vlně nespokojenosti. „Nelze srovnávat Piráty, Věci veřejné, ANO či projekty typu SPD, které bych ani politickými stranami nenazýval,“ podotkl Bartoš. Následně zkritizoval nejrůznější poplatky, které jsou mnohdy nakládány na občany, stejně jako se mu nelíbí elektronická evidence tržeb. Domnívá se, že jde o populistická opatření. „Řešit poplatky u doktora, které neměly regulační funkci, nebo nějaké EET na opravení rozpočtu, je prostě nesmysl,“ míní.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Bartoš se ve svém rozhovoru vymezil také vůči fašistům. To jsou podle něj strany, které mají specifickou rétoriku. „Já si myslím, že i způsobem rétoriky SPD oslovuje lidi, kteří inklinují k takovému způsobu myšlení,“ podotkl. 

Pak se Bartoš vyjádřil i k migrační krizi, kdy podle něj jsou uprchlické kvóty nesmyslné. Zároveň také poukázal na bezpečnost Česka. „Ekonomičtí migranti sem nemíří, protože Česká republika není sociálně přívětivý stát, má tvrdou azylovou politiku, nemyslím si, že to řeší nějací ignoranti,“ poznamenal. 

Závěrem se předseda Pirátů vyjádřil také k prezidentským volbám. Nejbližší a nejschůdnější je podle něj Jiří Drahoš. „Prezident by podle mě měl splňovat některá kritéria a to umět vystupovat, být vzdělaný, plnit tu formální a reprezentativní roli a nepolarizovat společnost, nevytvářet úmyslně kauzy a témata. Když si udělám první filtr náhledu na tu volbu, tak by mi z toho v tuto chvíli vyšel pan Drahoš,“ řekl. 

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…