Budete hrát o kriminál, paní ministryně, hrozil Kalousek. Babiš je prý lupič

04.06.2019 17:58

Poté, co v Poslanecké sněmovně vystoupil Andrej Babiš a několik jeho ministrů s obhajobou současné dotační politiky kritizované auditem EU, dostala u pultíku prostor i opozice. A jako jeden z prvních se z titulu předsedy poslaneckého klubu TOP 09 přihlásil do rozpravy Miroslav Kalousek.

Budete hrát o kriminál, paní ministryně, hrozil Kalousek. Babiš je prý lupič
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání sněmovny. Zařazení nových bodů do programu schůze jako například projednání zahraniční cesty komunisty Ondráčka nebo výroční zprávy ČT za rok 2016 bylo zamítnuto

Kamery České televize Kalouska zaznamenaly, jak chvatným krokem dorazil do jednacího sálu jen chvíli předtím, než byl předsedajícím Vojtěchem Filipem k pultíku vyvolán. Hned na úvod se podivil, že hlasování o programu schůze se vystoupením premiéra a ministrů zvrhlo v něco zcela jiného.

Protože vláda už přednesla svůj výklad k bodu, který vůbec nemusel být schválen, využil Kalousek svého přednostního práva, aby mohl prezentovat také stanovisko opozice. Reagovat chtěl na ministryni financí Schillerovou a na premiéra Babiše.

Schillerové připomněl její slova, kterými varovala, aby do odborné analýzy expertů, kteří připravují odpověď Evropské komisi, nezasahovali politici. „Jenže již v neděli pan premiér autoritativně vzkázal, že české státní správa audit odmítne. Tak zasahují do toho politici, nebo nezasahují,“ otočil se na Schillerovou, která si ve vládní lavici cosi psala.

A pak v parlamentu vystupují všichni možní ministři. „A všichni říkají, jaký je to nesmysl, jaká je to lež, jaké je to křižování. A že to budou ti experti zpracovávat,“ divil se.

Pak se Kalousek pochlubil, že má v životopisu 8 let ministerského úředníka a 21 let parlamentního politika. A dobře prý ví, jak se zachová úředník, když jeho ministr přijde s takto autoritativním prohlášením.

Anketa

Přejete úspěch hnutí Milion chvilek pro demokracii?

9%
91%
hlasovalo: 33443 lidí

„Vy už jste do toho zasáhli svými politickými prohlášeními. Vy už to těm úředníkům ani nemusíte říkat v kanceláři, vy jste jim to vzkázali přes média. Jak musí napsat své stanovisko, jinak běda jim,“ rozpálil se Kalousek. Úředníkům prý za těchto okolností těžko vyčítat, když splní zadání.

„Ten nátlak na tu státní správu jste učinili vy,“ chytil se pultíku.

„Jako lidé, kteří je mají ve jmenovací pravomoci, kteří jim píší odměny a kteří disponují pravomocí vůči nim zahájit kárná řízení. Vy jste je vydírali. A pak chcete zcela cynicky dělat z lidí hlupáky a tvrdit, že ta státní správa je nezávislá,“ dopálil se poslanec Kalousek poté.

Právě proto podle něj nelze hovořit o tom, že by dnes byla státní správa nezávislá. Pak Kalousek s výrazným funěním žádal, aby dvojice poslankyň před řečnickým pultem přestala vyrušovat. Načež se opět obracel k ministryni Schillerové a žádal ji o vysvětlení, jak to tedy je. Poslankyně před ním jej opět rozhodily, takže se do jejich ztišování zapojil i předsedající Vojtěch Filip, načež Kalousek již potřetí pronesl „Žádám paní ministryni, aby nám vysvětlila rozpor“.

„Paní ministryně vykládá, jak je to expertní záležitost, a politici do toho nebudou zasahovat. Vykládá to celý pátek, celou sobotu, a v neděli pak přijde pan premiér a oznámí, že je to všechno nesmysl a česká státní správa to odmítne,“ rozmáchl se Kalousek.

Drama pomlky v jeho projevu ovšem zcela srazil telefon, který mu v nejnapínavějším tichu začal vyzvánět v klopě. Poslanec jej během hovoru vypnul a nerušeně pokračoval: „Uvědomujete si rozpory ve svých výrocích? Uvědomujete si, jak cynicky se snažíte dělat hlupáky z české veřejnosti,“ ptal se dramaticky.

Kalousek by o vysvětlení stál, ale obává se, že neexistuje žádné, které by bylo „přiměřeně inteligentní“.

„Když jste tu, paní ministryně, hovořila o své zkušenosti ministryně financí, tak mi dovolte hovořit o mé šestileté zkušenosti ministra financí, během které jsem směl být i předsedou Rady ministrů financí Evropské unie,“ zavzpomínal. Nevzpomíná si prý, že by se kterékoliv členské zemi podařilo zvrátit návrh na stoprocentní korekci, i když ministryně ujišťovala, že zpráva je předběžná a korekce se ještě může změnit.

„Já si teď dovolím kacířskou větu,“ pokračoval. Je podle něj jedno, kdo ve vládě bude psát odpověď Evropské komisi. Zjištění jsou podle něj tak závažná, že je nebude možné vyvrátit. „I kdyby to psali právníci Agrofertu, a je možné, že to opravdu psát budou,“ dodal.

„Pan premiér se tady rozčiloval, co si to Evropská unie dovoluje vykládat české právo. No ona si to dovoluje proto, že tu jde o její peníze,“ poznamenal pak lakonicky. Jsou to peníze evropských daňových poplatníků a ty to zajímá.

Ve skutečnosti podle něj vůbec není pochybnost, že korekce zůstane, a ministryně Schillerová, dlouholetá úřednice finančního úřadu, to podle něj sama dobře ví. „Vy jste pracovala dokonce nějaké roky jako moje podřízená na finanční správě,“ připomínal. Ministryně se v televizním záběru nedokázala ubránit, aby při vzpomínce na práci pod Miroslavem Kalouskem obrátila oči v sloup.

Kalousek mezitím ladně přešel od porušení finanční kázně k trestnému činu podvodu, který prý byl také spáchán. „Vy víte, že z této zprávy není úniku. Můžete hrát o čas, tak do listopadu nebo do prosince. Ale dobře víte, že to skončí konstatováním, že český premiér je v konfliktu zájmů. A že čeští daňoví poplatníci tvrdě zaplatí za hamižnost svého předsedy vlády. To prostě víte, i kdybyste tisíckrát říkala, že ne,“ ubezpečil ministryni.

Pak ji vzkázal, že hraje o čas, a pak bude muset vymáhat peníze z Agrofertu. „Protože jinak byste hrála o svůj vlastní kriminál,“ připomněl ministryni.

Pak se konečně obrátil na druhého člena vlády, na premiéra Babiše, který ale nebyl v sále přítomen. „Pane předsedo vlády, prostřednictvím pana předsedajícího, i vy to víte. Jestli jsem vás z něčeho nikdy nepodezíral, tak z toho, že máte dobré právní poradce. Takže dobře víte, že to nemůže dopadnout jinak. Přesto vzdorujete, přesto hrajete o čas, a berete si celou republiku, všechny její občany, jako své rukojmí,“ apeloval na premiéra Kalousek.

A pak předložil žádost: Neberte si tu republiku jako rukojmí“. Hmotné škody už podle Kalouska neodvrátíme a budeme muset platit. „A pevně doufám, že je od Agrofertu také vydobudeme zpátky,“ věří.

Co však neodvrátíme, to jsou škody nehmotné. „Každý den, kdy stojí v čele vlády České republiky prokazatelný lupič evropských peněz, se zvyšuje ostuda ČR před veřejností, snižuje se její vážnost,“ varuje. Každým dnem protahování lhůty se podle Kalouska zvyšují nemateriální škody v podobě ostudy České republiky. Na premiéra apeluje, aby tyto škody nadále nezvyšoval.

„Jediný způsob je, že prostě přestanete být předsedou vlády České republiky a přestane existovat ten konflikt zájmů,“ vzkázal Babišovi.

Chápe prý, že Babiš nemá Českou republiku rád, když jí toto provádí, ale mohl by prý mít rád alespoň několik lidí. A ti všichni budou za jeho čachry platit.

„Chci vás poprosit. Neberte si tu republiku jako rukojmí. Protože každý den, kdy zůstanete v čele té vlády, a budeme před sebou tlačit tu ostudu, že náš předseda vlády je „ten lupič prostředků Evropské unie“, snižujeme vážnost České republiky v EU.

Tuto odpovědnost podle něj nesou kromě premiéra i všichni koaliční poslanci.

„Jde o čest České republiky a o to, jak dlouho chcete tu ostudu prodlužovat. Dámy a pánové, je to na svědomí každého z vás,“ skončil Kalousek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…