Budou se verbovat Ukrajinci v ČR? Vojenský analytik vidí velký problém

03.04.2023 22:40 | Ze sítí

„Ukrajinská strana už ztrácí dech, je tu velký personální problém,“ vojenský analytik, bývalý ředitel Národního úřadu pro vyzbrojování Jaroslav Štefec, v pořadu O čem se mlčí popisuje skutečnou situaci na Ukrajině a ambice Ruska.

Budou se verbovat Ukrajinci v ČR? Vojenský analytik vidí velký problém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Štefec

Štefec úvodem popisuje, že Ukrajina se potýká s velkými personálními problémy a zřejmě bude hledat bojeschopné muže. „Situace na bojišti je vyčkávací a opotřebovávací. Je tam jeden zásadní a obrovský problém na ukrajinské straně, protože ta už zcela zřetelně ztrácí dech. Ta situace je skutečně natolik zoufalá, že se dokonce hovoří o tom, že by docházelo k odvodům Ukrajinců, kteří odešli do zahraničí, ať už před válkou nebo ještě před vznikem tohoto konfliktu, a jejich verbování do ukrajinské armády. Je to velký personální problém na straně Ukrajiny,“ přibližuje vojenský analytik vývoj válečného konfliktu.

„Pravděpodobně už se to začíná realizovat. Ukrajina nabídla, že by k nám přijeli specialisté pro pomoc, a to s dokumenty pro ukrajinské uprchlíky, které jim vystavovali zde na mobilních pracovištích, jaké dokumenty by to byly, si dost dobře dovedu v tomto kontextu představit,“ říká Štefec s tím, že tyto informace už probleskly pár médii.

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48201 lidí
Současná situace na bojišti podle Štefce neumožňuje žádnou větší ofenzivu ani na ruské, ani na ukrajinské straně, jak se často dozvídáme z médií. „Ofenziva z obou stran dnes v podstatě znamená to, že Rusové jdou krůček po krůčku dopředu a postupně likvidují jednotlivá opevněná centra, která ukrajinská armáda za uplynulých osm až devět let vybudovala, a Ukrajina se snaží je bránit,“ pokračuje dále Štefec. „Obrovským problémem jakékoli ofenzivy tohoto typu je neskutečná nasycenost minami na válčišti. Čili dnes je to skutečně o relativně malém pronikání menších jednotek a o postupné likvidaci potenciální schopnosti protivníka tomu odolávat,“ dodává.

Následně sdělil, o co především jde v krvavém boji o Bachmut. „Je to skutečně jedno z mála strategických míst jak z hlediska spojení – komunikace, tak i z hlediska obrany. Pro Ukrajinu, pro prezidenta Zelenského osobně, se to – podle mého názoru – stalo symbolem boje, kterým on dokládá západním spojencům schopnost Ukrajiny vzdorovat, to znamená vůči Spojeným státům a vůči Evropě. To, že Ukrajinci vzdorují u Bachmutu, používají jak američtí politici, když argumentují vůči svým voličům těmi neuvěřitelnými miliardami dolarů, které uvolňují, tak s tím argumentují i lidé z EU, kteří říkají totéž,“ míní Štefec.

„Zelenskému je vcelku jasné, že v okamžiku, kdy padne Bachmut, jeho osud bude skutečně na vážkách,“ uvádí Štefec.

Co si myslí, že je nyní ambicí Ruska? „Osobně se domnívám, že tu ambici perfektně vyjádřili Číňané tím svým mírovým plánem. Předpokládám, že hlavní náplň těch třídenních jednání, která probíhala nedávno v Moskvě mezi čínským a ruským prezidentem, se týkala právě tohoto plánu a jeho realizace,“ uzavírá vojenský analytik Jaroslav Štefec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…