Budoucí česká eurokomisařka oslaví zítra padesátiny

17.08.2014 9:41

Politička Věra Jourová, která 18. srpna oslaví padesátiny, je od loňského října členkou Poslanecké sněmovny za hnutí ANO, v lednu byla jmenována ministryní pro místní rozvoj a nedávno vláda oficiálně schválila její kandidaturu na post eurokomisařky. V příští Evropské komisi by současná první místopředsedkyně hnutí ANO mohla vést resort regionálního rozvoje, kvůli své nové funkci hodlá po podzimních komunálních a senátních volbách opustit vedení ANO.

Budoucí česká eurokomisařka oslaví zítra padesátiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová, ministryně pro místní rozvoj

Rodačka z Třebíče a absolventka Filozofické a Právnické fakulty UK byla v letech 2003 až 2006 členkou ČSSD. V roce 2009 kandidovala do Evropského parlamentu za Evropskou demokratickou stranu jako nestraník, o rok později kandidovala též jako nestraník do sněmovny za KDU-ČSL. V hnutí ANO se angažuje od roku 2012, byla hlavní manažerkou, pracovala na ekonomickém programu a loni v březnu byla zvolena první místopředsedkyní.

Před osmi lety strávila měsíc ve vazbě

Na podzim 2006 strávila rozvedená matka dvou dětí měsíc ve vyšetřovací vazbě kvůli kauze Budišov. Podezření z korupce se však neprokázalo a stíhání v létě 2008 skončilo konstatováním, že se skutek nestal. Soud přiznal Jourové 2,7 milionu korun jako náhradu majetkové újmy, o dalších požadavcích Ústavní soud rozhodl, že jsou promlčené.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…