Budoucnost: Mobily už nebudou potřeba. Proč? Pod kůží budete mít čip, který zvládne všechno

07.01.2021 15:00

Co přinesou dvacátá léta tohoto století? Spisovatel Jan A. Novák předpokládá větší zaměření na pandemické nemoci a větší rozmach technologií. Např. elektronika bude už všitá do oblečení. Nebo pod kůži. „Mobil by nahradil voperovaný čip schopný komunikovat přímo s nervovou soustavou člověka. V podstatě tak půjde o digitalizaci mezilidské komunikace, ale i komunikace mezi lidmi, roboty, automobily a dalšími stroji,“ říká. A má i další věštby.

Budoucnost: Mobily už nebudou potřeba. Proč? Pod kůží budete mít čip, který zvládne všechno
Foto: Vysoké učení technické v Brně
Popisek: Vysoké učení technické v Brně právě spustilo novou náborovou kampaň na uchazeče, resp. uchazečky

Dle Nováka se kvůli covidu-19 začnou víc řešit nakažlivé nemoci a hrozba pandemie. Konstatuje, že koronavir je ještě mírný, ebola je zákeřnější. Ale dodává, že toto soustředění může být na úkor rakoviny nebo Alzheimerovy choroby, resp. výzkumu léků na ně. Podotýká, že kvůli masivnímu užívání antibiotik je zde i časovaná bomba rezistentních bakterií.

Anketa

Může Donald Trump za útok demonstrantů na Kongres USA?

25%
75%
hlasovalo: 12937 lidí

Pandemie podle něho povede k obrovskému rozvoji informačních technologií. Chytré telefony prý začnou spolupracovat s elektronikou zašitou v šatech. „Díky nim například může mít lékař v reálném čase informace o zdraví pacienta a v případě potřeby zasáhnout, nebo naopak uživatel prostřednictvím 3D brýlí bude moct získávat doplňkové údaje o všem, na čem zrovna spočine jeho zrak,“ píše Novák. Umělá inteligence prý převezme velkou část lékařské diagnostiky.

Novák dále mluví o internetu věcí, tedy že si přístroje budou předávat informace bez zásahu člověka. Např. v robotických továrnách. Dokonce budou lékaři schopni operovat na dálku.

Ale kromě internetu věcí se dle spisovatele chystá internet lidí a se zvětšením kapacity sítě na 6G možná chytré telefony úplně zmizí. „Mobil by v něm nahradil voperovaný čip schopný komunikovat přímo s nervovou soustavou člověka. V podstatě tak půjde o digitalizaci mezilidské komunikace, ale i komunikace mezi lidmi, roboty, automobily a dalšími stroji,“ věští Novák a dodává, že tyto experimenty už začínají. Měly by prý nahradit platební karty, dálkové ovladače, zdravotní karty, oprávnění ke vstupu a možná i pasy a průkazy totožnosti. Ale pro skutečné propojení bude potřeba větší rozvoj v neurovědách.

U energetiky Novák předpokládá rozvoj jaderných reaktorů, očekává thoriové reaktory a také malé reaktory. A také rozvoj jaderné fúze, tedy procesu, který probíhá uvnitř hvězd. Nanotechnologie prý pomohou v oblasti baterií, v nichž se zatím masivně využívá lithium. V dopravě to bude znamenat, že na elektřinu budou fungovat i letadla a přepravu ve městech převezmou drony.

A lidstvo se podle něj vrátí k Měsíci a založí u něho kosmickou stanici, robotická mise se dostane i k Marsu a prý i k Saturnově obřímu měsíci Titanu. „Ve vesmíru se začnou zabydlovat soukromé firmy a dojde k pokusům o těžbu na asteroidech,“ předvídá Jan A. Novák. Ale dodává, že předpovědět vědecký pokrok je opravdu těžké. „Nezbývá než se těšit na vzrušující objevy a současně doufat, že se podaří vybalancovat hranici mezi jejich využitím a zneužitím.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…