Bulharské Vrbětice? „Budeme cíl,“ bojí se místní. Západ rozjíždí produkci

24.02.2023 12:45 | Ze sítí

Ukrajina potřebuje ruské zbraně. Munici z éry Sovětského svazu, která pasuje do zbraní, kterými disponuje Ukrajina, se snaží sehnat doslova, kde se dá, píše prestižní americký server. Zbrojní průmysl tak zavítá i do odlehlých venkovských koutů východní Evropy. Jde sice o nové pracovní možnosti, kterých je málo, ale zároveň o nebezpečnou práci, která může navíc z jejich vesnice udělat cíl ruských raket. New York Times ale zmiňují i lucemburské dodávky českých zbraní, výkup granátů za hotové a britskou tajnou skupinu k vyzbrojování Ukrajiny.

Bulharské Vrbětice? „Budeme cíl,“ bojí se místní. Západ rozjíždí produkci
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ruská samohybná houfnice 2S19 Msta-S

Malé horské městečko Kostěnec v Bulharsku brzy začne vyrábět granáty pro dělostřelectvo sovětské éry pro použití ukrajinskou armádou, napsal prestižní list The New York Times

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48201 lidí
Práce je to prý nenáročná, ale nebezpečná a brzy se tyto pracovní možnosti otevřou pro místní obyvatele. Budou plnit 122milimetrové dělostřelecké granáty sovětského typu výbušninami, které z nich udělají smrtící projektily. Továrna přestala vyrábět 122milimetrové náboje v roce 1988, brzy se ale montážní linky zase rozjedou.

Podobné vesničky v Bulharsku, kde je navíc velká proruská populace by se tak mohly stát základním pilířem ukrajinského vojenského úsilí. Protože, navzdory přílivu sofistikovaných západních zbraní, ukrajinská armáda stále spoléhá především na zbraně, které střílí sovětskou standardní municí.

„Západní země se proto snaží najít alternativní zdroje a nalévají do nich miliony dolarů. A to je přivádí do některých odlehlejších oblastí východní Evropy, jako je Kostěnec a malé město Sopoty, zhruba 50 mil na severovýchod, kde sídlí další státní zbrojovka,“ píše New York Times.

Podle zmíněného serveru se už zástupci americké ambasády minulý měsíc v tichosti zúčastnili přestřižení pásky nové výrobní linky v Kostěnci. To se ale konalo mimo závod, protože jde o zchátralou nízkou budovu na okraji města. S novými pracovními místy, které přidává, by se závod mohl stát jedním z největších zaměstnavatelů Kostěnce.

Podobá je i situace v nedalekých Sopotech. Sídlí zde zbrojní společnost VMZ, která zaměstnává velkou část místní pracovní síly. Nedávno v pátek tupá rána explozí chrastila okny – pravděpodobně to byly testy čerstvě vyrobené munice, řekl starosta města.

Celá situace nemusí ale být pro Bulharsko ale zase tak pozitivní, jak se může zdát na první pohled.

Bulharsko má totiž historicky úzké vazby na Moskvu a minulý rok vzbudilo politický rozruch odhalení, že Bulharsko dodalo Ukrajině zbraně, navzdory silnému odporu vůči vyzbrojování Kyjeva. Situaci ale podle NYT pomohly dobře načasované volby.

Ty Bulharsku usnadnily cestu k tomu, aby se stalo hlavním dodavatelem pro Ukrajinu.

„Na podzim roku 2021, během invaze Ruska, převzala moc nová strana a Kiril Petkov, harvardský premiér, se rozhodl, že nastal okamžik, kdy by se Bulharsko mohlo odvrátit od Ruska a přejít na Západ,“ píše New York Times.

"Chtěli jsme být na správné straně historie," zhodnotil tento krok později sám Petkov.

Vraťme se ale do bulharské horské vesničky.

„Vzhledem k tomu, že válka na Ukrajině stále zuří, kam si myslíme, že se ty granáty budou vyvážet?" řekla pro NYT Ljuba, prodavačka v obchodě s potravinami v Kostěnci.

„Není žádná velká věda zjistit, že jeho produkce směřuje na Ukrajinu,“ je si jistá a dodává, že přítomnost zbrojovky Terem, kterou v roce 2014 otřásla náhodná exploze, dělá z Kostěnce ruský cíl.

„Jsme obyčejní lidé; asi se nikdy nedozvíme, co přesně tam dělají,“ řekla ještě závěrem.

Podobně mluví i obyvatelé nedalekých Sopot. Ti podle NYT uvedli, že tamní zbrojovka zvýšila produkci od doby, kdy Rusko napadlo Ukrajinu, a závod nyní běží od pondělí do soboty.

„VMZ bylo a je nedílnou součástí života města,“ řekl třiašedesátiletý zaměstnanec s tím, že ve dnech, kdy společnost testuje výbušniny, je stále ve střehu.

Válka se ale stala každodenním chlebem obyvatel Sopot.

„Bude to znít cynicky, když vám řeknu, že chci mír a zároveň pracuji ve zbrojní továrně,“ dodal ještě zmíněný zaměstnanec.

Bulharsko přitom není jediná země, která tiše přispívá k válečnému úsilí Ukrajiny.

Nex York Times ale jmenuje i další země, které přispívají k vyzbrojování Ukrajiny staršími sovětskými zbraněmi.

„Lucembursko dodává Ukrajině zbraně pocházející z České republiky. Obchodníci ze Spojených států vykupují granáty v továrnách v Bosně a Hercegovině, Srbsku a Rumunsku. A Británie vytvořila tajnou pracovní skupinu k vyzbrojení Ukrajiny,“ stojí prý v dokumentu, kterým disponuje The New York Times.“

Význam takových zdrojů podle NYT roste, protože Ukrajina pálí municí neudržitelnou rychlostí. Ta je podle Jense Stoltenberga, generálního tajemníka NATO, mnohonásobně vyšší než současná rychlost produkce.

"To vystavuje náš obranný průmysl napětí," dodal.

Spojené státy proto šestinásobně zvyšují svou vlastní výrobu dělostřeleckých granátů, aby zaplnily mezery. Většinou ale vyrábí munici pro houfnice standardu NATO, které poslala na Ukrajinu.

Jakmile loni začala invaze, Ukrajina a její spojenci začali skupovat zbraně sovětského typu, kdekoli je našli. Státem vlastněné ukrajinské společnosti požádaly makléře v Americe i jinde o tanky, vrtulníky, letadla a minomety, vyplývá z dokumentů získaných The New York Times.

Řeč je v nich podle všeho i o českých dodavatelích. Loni v červnu prý nabídl český prodejce zbraní Ukrajině munici a tucet sovětských letounů pro pozemní útoky vyrobených v letech 1984 až 1990 za zhruba 185 milionů dolarů, ukazují dokumenty NYT.

Británie i Spojené státy financovaly obchody s využitím třetích stran a makléřů v případech, kdy si výrobní země nepřejí být veřejně označeny za poskytovatele zbraní Ukrajině, říkají lidé obeznámení s podrobnostmi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: MaA

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Bulhaři mohou být v klidu., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseriva , 24.02.2023 13:45:56
Vrbětice jsou příkladem toho, že ruští agenti vyhazují sklady zbraní zásadně v zemích, se kterými mají dobré vztahy a od kterých očekávají, že si u nich objednají stavbu jaderné elektrárny.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…