Bulvár dnes píše seriózněji než ostatní média, tvrdil v ČT známý bulvarista Pavel Novotný

08.04.2014 21:19

Bulvární novinář, šéfredaktor serveru Extra.cz a syn populárního baviče Petra Novotného Pavel Novotný v úterním Hyde parku České televize vysvětloval, proč jsou bulvární noviny a časopisy tak populární. Je to především proto, že tvoří zábavu, která lidem ulehčuje jejich životní těžkosti. Hovořil také o dokumentu Dělníci bulváru od režiséra Víta Klusáka, který diváci uvidí příští týden.

Bulvár dnes píše seriózněji než ostatní média, tvrdil v ČT známý bulvarista Pavel Novotný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Novotný prý dokument už viděl a výsledná podoba ho prý příjemně překvapila. „To je spíš dokument o tom prostředí a o lidech, které ho vytvářejí,“ tvrdí. Jediné, co ho trápí, je reakce rodiny jeho ženy, před případnou kritikou z této strany by se rád obhájil.

Jsme svobodnější než jiní

„Bulvární média vlastně zůstávají jedním z posledních svobodných médií,“ poznamenává Novotný, jedním dechem k tomu ale dodává, že bulvár je také o zábavě. A lidem, kteří vůbec nečtou, poskytuje důvod číst alespoň něco. Poukázal např. na články z deníku Blesk, kde byla pozornost věnována novému občanskému zákoníku.

Host v pořadu zdůraznil, že se cítí svobodnější než někteří jeho kolegové v seriózních médiích. Už jen tím, že bulvár odstartoval řadu kauz, které jiní novináři následně dodělali. Velkým úlovkem prý byla např. kauza první slečny Kateřiny Zemanové. Z bulvárního hlediska je zajímavá např. i kauza Petra Kramného.

Máme moc

„Bulvár má navíc moc nad lidmi, nad těmi, kteří ho čtou. Tato moc je nesmírně opojná, ale také zavazující,“ pokračuje Novotný. Rozhodně je prý bulvár mocnější než leckterá jiná media. Bulvár má dneska schopnost ovládat veřejné mínění, ale na rozdíl od těch seriózních médií nemůže někoho politicky zničit. Zároveň ale platí, že moc bulváru lidé přeceňují. Bulvár pracuje s emocemi a zkrátka tvoří zábavu, a to zábavu na pět minut. Tuto skutečnost Novotný opakoval mnohokrát. Základem všeho je prý spokojený čtenář.

Svou důslednou prací prý také zničil pár manželství. A byl šokován tím, kolik informací na sebe prozrazují samy celebrity. Rozhodně to není tak, že bulvární novináři platí horentní sumy za SMS zprávy a podobně. Běžnou praxí je, že lidé poskytují některé informace, aby měli od těchto novinářů větší klid. Další lidé jsou pak rádi, že se v médiích objevují, byť to může být v různých souvislostech. Projevuje se to i tím, že různé hvězdy spolupracují s bulvárními novináři i přes sociální síť Facebook.

„Já rád provokuji lůzu konstatováním, že jsem hlídací pes demokracie, ale obecně bulvární novináři už nejsou moc novináři, byť svou prací mají blízko především k investigativní žurnalistice,“ pokračuje Novotný s tím, že lidé, kteří se objevují v médiích, se často ničí sami, rozhodně to není tak, že by bulvár lidi ničil. „Nevím, proč to u vás má tak negativní konotace, prostě jde jen o zábavu,“ pokračuje.

V Británii je bulvár mnohem tvrdší

Rozhodně je rád, že je bulvárním novinářem právě v Česku, protože zde máme relativně volnou legislativu v této oblasti. A pokud si někdo myslí, že je český bulvár zlý, pak by se měl podívat za hranice, např. do Velké Británie, kde se i odposlouchávaly telefony a děly se i další věci. „Neumím si představit, že bych dělal bulvár v Polsku nebo na Slovensku,“ říká na druhou stranu Novotný.

Prozradil i to, že dříve bral od některých celebrit tzv. všimné, které jim mělo pomoci prorazit do světa, ale dneska už to tak nedělá. Dnes se to dělá především přes PR kampaně.

Velmi důrazně ale trval na jedné věci. „Bulvár informace nafukuje, překrucuje, ale nelže,“ podotýká host pořadu. „Já bych řekl, že bulvár dneska píše seriózněji než seriózní média. Zároveň ale platí, že je třeba při psaní článků rezignovat na některé morální hodnoty, jako je třeba absolutní úcta k soukromí. Ale pokud někdo dělá svou práci dobře a poctivě, pak může klidně usínat,“ míní. Trvá také na tom, že bulvár vytváří inteligentní lidé.

Za úspěch on sám vděčí tomu, že se snaží být jiný a „má koule“ vystupovat tak, aby upoutal svou pozornost.

Tatínek nesouhlasil prakticky s ničím

Ve vysílání došlo také na otázku, jak se otec Pavla Novotného Petr Novotný dívá na jeho práci. Tatínek s ní prý nikdy nesouhlasil, byl by raději, kdyby z Pavla Novotného byl investigativní novinář Kmenta. Prozradil také, že v okamžiku zdravotního kolapsu jeho otce uzavřel dohodu s deníkem Blesk, že bude sám předávat některé informace právě výměnou za klid. „Já jsem házel kosti a bulvár plnil podmínky. Bulváru stačí jen ta kost,“ podotýká Novotný.

V závěru pořadu došlo také na kauzu podnikatele Romana Janouška. Novotný prý neví, komu Janoušek volal po známé autonehodě, ale dnes má pocit, že jde v této kauze téměř o lynč. Janoušek by podle jeho názoru udělal lépe, kdyby přijal trest.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …