Bursík je vinen. Zeman si vzpomněl na exministra

25.08.2022 11:24

Požár v Českém Švýcarsku podle prezidenta Miloše Zemana nezpůsobili jen nějací nezodpovědní „trampové, kteří si rozdělali ohníček“, zodpovědnost za vypuknutí přírodní katastrofy dle něj nese i exministr životního prostředí Martin Bursík za jeho hájení kůrovce a „zelený fanatismus“. Právě ten nás dle Zemana ohrožuje i v dalších sférách, včetně růstu cen energií. „Nevěřme těm, kteří nás budou obracet na zelenou víru,“ vyzval prezident na zahájení agrosalonu Země živitelka.

Bursík je vinen. Zeman si vzpomněl na exministra
Foto: David Hora
Popisek: Agrosalon Země živitelka v Českých Budějovicích

Anketa

Blíží se konec Zemanova mandátu. Jakou školní známkou hodnotíte jeho prezidentství? (Hlasování od 22. 8. 2022)

58%
13%
10%
9%
10%
hlasovalo: 16883 lidí
Zeman při příležitosti zahájení agrosalonu odmítl, že by byly správné názory porovnávající malé a velké zemědělské podniky. Míní, že mnohem vypovídající je rozdíl mezi dobrým a špatným podnikem. „Snažme se tedy podporovat ty dobré a ty špatné přimět k bankrotu, aby jejich podniky převzali ti, kdo umí zemědělské podniky opravdu řídit,“ řekl.

Pokračoval k tíživé energetické situaci. Není prý dostačující pronášet stížnosti, byť mohou být oprávněné, ale máme se zejména ptát, co je příčinou růstu cen energií. „Hledejme v naší kompetenci nástroje, jak tomuto růstu alespoň částečně zamezit,“ vyzval.

Více ZDE

„Podstatným faktorem“ růstu cen energií je podle prezidenta „zelený fanatismus“, ať už se nazývá „Green Deal nebo jakkoli jinak“. „Jako konkrétní příklad bych uvedl – podle mého názoru nesmyslné – emisní povolenky, které se na růstu cen energií podílejí minimálně dvaceti procenty, možná o něco více,“ jmenoval prezident a poukázal, že máme možnosti například v zastropování cen, které by sám podpořil.

„Je samozřejmě pohodlné nedělat nic, ale je to také nebezpečné, škodlivé a svým způsobem bychom tím dokazovali, že nejsme ani schopni rozhodovat,“ sdělil poté, co naznačil, že by mělo přijít řešení v podobě zastropování buďto na státní anebo celoevropské úrovni.

Závěrem Zeman podotkl, že „rád provokuje“ a jal se citovat starší výrok exministra životního prostředí Martina Bursíka. „Budu vás šokovat, ale jsem přítelem kůrovce,“ citoval Zeman a komentoval tak, že bychom neměli tvrdit, že požár v Národním parku České Švýcarsko vznikl jen kvůli „trampům, kteří si rozdělali ohníček“.

„Tento požár se rozšířil především kvůli tisícům a tisícům uschlých stromů napadených Bursíkovým kůrovcem. Kromě toho se rozšířil kvůli zrůdné ideologii bezzásahových zón, kde se spadlé stromy nechávají ležet,“ kritizoval Zeman, podle něhož nás všechny „zelený fanatismus ohrožuje“ nejen v cenách energií, ale také v případě lesnictví.

„Nevěřme fanatikům, nevěřme ideologům, hlasatelům jediné posvátné pravdy, nevěřme těm, kteří nás budou obracet na zelenou víru. Už tady bylo dost utopií,“ uzavřel prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…