Bursík na odchodu od zelených nadával. A spustil tím pořádný kravál

23.08.2013 19:45

Bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík v pátek oznámil, že ukončuje své členství ve Straně zelených. Tu mezi lety 2005 a 2009 vedl. Vadí mu její posun doleva, který ji prý žene do široké levicové fronty. Reakce předsedy Ondřeje Lišky ale na sebe nenechala dlouho čekat.

Bursík na odchodu od zelených nadával. A spustil tím pořádný kravál
Foto: zeleni.cz
Popisek: Bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík

„Vynaložil jsem veškeré síly a schopnosti k tomu, abych přesvědčil vedení SZ o tom, že posun doleva žene stranu do široké levicové fronty, jejímž architektem je ve skutečnosti prezident Zeman. Účast SZ v takové frontě považuji za zradu základních hodnot, na kterých strana stojí,“ píše Bursík.

„Před tři čtvrtě rokem jsem na sjezdu SZ navrhl k hlasování usnesení, které odsuzuje krajské koalice ČSSD s KSČM a konstatuje, že SZ se nebude podílet ani neumožní vytvoření vlády opřené o komunisty. Orgány SZ však toto usnesení opakovaně odmítly,“ připomíná.

Odchod Bursíka vedení nepřekvapil

„Založením antikomunista, nemohu setrvávat ve straně, v jejímž vedení nelze dosáhnout jasně deklarovaný odpor ke spolupráci s komunisty. Hodlám nadále pracovat ve prospěch ekologických a liberálních témat, avšak na půdorysu nekomunistické demokracie.“ Kromě příklonu k levici mu vadí i návrat Dany Kuchtové do vedení strany. Kuchtovou označuje za symbol korupce, klientelismu a rozvratu.

Krátce poté, co Martin Bursík odchod ze strany oznámil, reagoval předseda Strany zelených Ondřej Liška, který se do svého předsednického předchůdce opřel. „Odchod Martina Bursíka ze Strany zelených není překvapením. Byť byl zvolen místopředsedou strany, na jejím vedení se již delší dobu nepodílel a spolupráci odmítal. Důvody, které Bursík uvádí, nejsou pravdivé a slouží jako účelová zástěrka k odchodu za naplněním osobních politických ambicí.“

Posun doleva předseda Liška odmítá. Zelení jsou údajně cestou mezi Milošem Zemanem a Miroslavem Kalouskem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…