Bursík se chce vrátit do politiky. Myslí si na post předsedy zelených

12.05.2012 20:10

Martin Bursík překonal těžkou nemoc a rád by se vrátil do čela Strany zelených. Podle něj totiž není Ondřej Liška špatný předseda, za jeho šéfování však jdou zelení příliš doleva. Bursík si SZ představuje jako středovou partaj.

Bursík se chce vrátit do politiky. Myslí si na post předsedy zelených
Foto: zeleni.cz
Popisek: Bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík

Martin Bursík by se rád vrátil do politiky – momentálně uvažuje, že by na podzim kandidoval na předsedu Strany zelených.

„Chci u zelených prosadit koncept středové liberálně ekologické strany se sociálním akcentem a důrazem na ochranu lidských práv. Podporoval ho i Václav Havel. Ale teď vidím u zelených docela silný vliv, který se stranu snaží posunout doleva a který reprezentuje Matěj Stropnický,“ uvedl v rozhovoru pro časopis Týden. Ondřej Liška podle něj není špatný předseda, strana se však za jeho šéfování příliš změnila.

Bursík překonal těžkou klíšťovou encefalitidu a cítí se již lépe. Odmítá nyní své dva roky staré tvrzení, že do politiky již vstoupit nechce. „To bylo v padesáti. Byl jsem stranickým životem vyčerpaný a vydeptaný. Čelil jsem tvrdým osobním útokům a asi také korupci. Teď je mi už padesát dva a půl. Odpočinul jsem si, užil si krásný čas s novorozenou dcerou, získal odstup,“ míní.

Navíc chce více zasahovat nejen do předsedování SZ, ale také do otázky ekologie v Česku. „Nemůžu se smířit s tím, jak se destruuje systém ochrany životního prostředí v Česku. Jak z ministerstva životního prostředí schopní lidé dobrovolně odcházejí do zahraničí nebo jsou vyhazováni. Z veřejné debaty se úplně vytratilo téma udržitelného rozvoje. Tedy že by se ekonomika měla rozvíjet s ohledem na životní prostředí a budoucí generace. Jakékoli ideje se vytratily, je to čirý pragmatismus. Cynismus. Korupce,“ kritizuje.

V rozhovoru dále hovoří o Tomáši Chalupovi jako o nejhorším ministrovi životního prostředí od roku 1990 a vysvětluje, proč mu je nevolno z Jana Fischera a považuje ho za agenta ČEZ.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…