Ještě než začala aféra kolem zdražování jízdného a přebarvování vagonů metra a příměstských vlaků, byl současný magistrát kritizován za své rozhodnutí uzavřít část Smetanova nábřeží pro automobily a místo toho povolit majitelům okolních podniků, aby si v nově vydobytém prostoru zřídily zahrádky. Betonové zábrany, které se staly terčem mnoha posměšků a karikatur, pak nahradil narychlo zbudovaný chodník, na který se vrátily stolečky, slunečníky a židle místních podniků. Ale tramvaje okolo stolujících projíždí dál.
To ovšem při návštěvě nevadilo novináři Jiřímu Doležalovi, který si myslí, že by zahrádky měly zůstat.
Jedním z podniků, který uzavřením vozovky získal zahrádku, je i restaurace Parnas. Pokud ovšem chce někdo restauraci navštívit, musí sáhnout hluboko do kapsy a tzv. lidovky se na jídelníčku nenacházejí. Jen v předkrmech je nejlevnější položka naceněna na 210 Kč a jedná se o zadělávaná kachní srdíčka na majoránce a slanině. Následují grilované býčí žlázy na máslové briošce, tedy lidově řečeno býčí koule, za 240 Kč. Kdo chce utrácet, může si dát zauzené filátko ze pstruha s křepelčími vajíčky, lososovým kaviárem a koprovým dipem za 375 Kč.
V hlavních chodech cena neklesá pod 395 korun, za které může zákazník pořídit grilované vepřové ledvinky s vinnou omáčkou a cibulovým chutney, bramborovým pyré, kroketou z bůčku a růžičkovou kapustou na slanině. Španělský ptáček s chorizem, chorizovým crumblem a jasmínovou rýží se pak podává za 455 korun a jako novinku restaurace Parnas prezentuje grilované mušle svatého Jakuba s chřestovým rizotem a petrželovou pěnou, které stojí 545 Kč. Pro srovnání, na magistrátu se bouřlivě diskutovalo o zdražení ročního jízdného na 5500 Kč. Pokud vezmeme tuto cenu jako konečnou, může si potenciální zákazník dát v Parnasu desetkrát grilované mušle svatého Jakuba nebo se celý rok vozit tramvají, třeba i po Smetanově nábřeží.
V oblasti polévek je nejlevnější studená okurková polévka s koprem, česnekem, která ovšem stojí 155 korun a bažantí vývar se sherry, kroketou a zeleninou julienne pak bez pěti korun za rovných 200.
Kdo chce obědvati úsporně, může zvolit tzv. byznys oběd, který restaurace inzeruje za 325 Kč za dvouchodovou variantu, 425 Kč pak za tříchodovou. Naopak, mlsný gurmán si může objednat degustační menu šéfkuchaře za 1390 Kč, sestávající se z několika předkrmů, hlavního chodu a moučníku. Sezónní varianta tohoto menu je pak ještě o dvě stě korun dražší.
K pití se pak nabízí bohatý výběr vín z Itálie, Francie, ale i z Čech, kde cena neklesá pod 500 Kč za láhev o objemu 0,75 l. A jako moučník může případný konzument zvolit lanýžové kameny Parnas s borůvkami, čokoládovou hlínou, rakytníkem, smrkovým prachem a zmrzlinou ze slaného karamelu za 250 Kč.
Redakci ParlamentníchListů.cz nejsou známy přesné či průměrné majetkové poměry obyvatel Prahy 1, kteří nesou následky uzavření jednoho silničního pruhu na nábřeží, přesto se dá pochybovat, že právě oni by byli častými návštěvníky zahrádky této restaurace.
Menu v restauraci Parnas:
autor: kas