Hned na úvod pořadu Klanica konstatoval, že debata o bezpečnosti potravin se vede nejen v Česku, ale po celém světě. I potravinářská inspekce by ale ráda věděla, proč se na trhu nových členských zemí EU prodávají často potraviny v horší kvalitě, než na trhu starých členských zemí. Jde prý o poměrně komplikovanou záležitost, jak s tím bojovat, ale odpověď, proč se potravináři chovají takhle nefér, je relativně jednoduchá.
„Primární záležitostí, kterou jsou vedeni prodejci a pravděpodobně i výrobci, je samozřejmě zisk, Takže oni si to, co si nemohou dovolit tam, pravděpodobně dovolí u nás,“ zaznělo z úst ústředního ředitele. Nabídl ale také jednoduchý recept na vyřešení této situace. Pokud si občané nakoupí potraviny vyrobené v Česku, mají jistotu, že půjde ve většině případů o potraviny kvalitní. Právě na to dohlíží Státní zemědělská a potravinářská inspekce. „Myslím si, že problematika dvojí kvality se netýká českých výrobků,“ řekl Klanica. Vyplatí se prý kupovat potraviny s českou vlaječkou na obalu.
Pokud ale lidé nakupují nějaké potravinové doplňky v Číně či v podobně vzdálených zemích, tak by se a priori měli mít na pozoru.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: mp