Byl to Brit a spáchal to úplně sám, zní z Británie

23.03.2017 13:07

Terorista, jenž zaútočil ve středu u londýnského parlamentu, byl podle premiérky Theresy Mayové britským občanem narozeným ve Spojeném království. Identita muže prozatím v zájmu vyšetřování však prozrazena nebude.

Byl to Brit a spáchal to úplně sám, zní z Británie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Velké Británie

Muž byl podle Mayové před několika lety kvůli „násilnému radikalismu“ v hledáčku britské tajné služby MI5. V současné době ho ale úřady za hrozbu nepovažovaly. Podle policie nyní atentátník jednal pod vlivem islámského terorismu.

Premiérka také ujistila veřejnost, že muž podle policie jednal sám. Veřejnosti prý nyní žádné bezprostřední nebezpečí nehrozí. Bezpečnostní jednotky však na několika místech v zemi provedly razie, při kterých bylo zadrženo osm lidí. Útočník prý bydlel v Birminghamu, odkud měl podle spekulací pocházet i automobil, jímž najel do lidí. 

„Běží rozsáhlé protiteroristické vyšetřování, jehož cílem je odhalit o útoku vše, co bude možné, a to včetně přípravy, motivace a toho, zda se na plánování podíleli i další lidé,“ zmínila Mayová s tím, že celá země chce vědět, kdo je odpovědný za tuto krutost.

Mayová již dříve označila útok za čin proti svobodě a demokracii. „Nebojíme se a nikdy tváří v tvář terorismu nezaváháme,“ uvedla. 

Středeční útok si vyžádal čtyři mrtvé – vedle zabitého útočníka zemřeli další tři lidé. Zraněno bylo 40 lidí, v nemocnici jich je 29. Sedm z nich je pak v kritickém stavu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…