Byla tam? Ano. Vlastně neví. Pořad Marka Wollnera rýpal v nepříjemném místě Andreje Babiše

16.05.2017 6:41

Pořad Reportéři ČT týmu Marka Wollnera zapátral po tom, jak se současný ministr financí Andrej Babiš dostal k firmě Agrofert. On sám k tomu říká, že koupil akcie firmy za cenu, za kterou je byli ochotní prodat jejich předchozí vlastníci. Ale co tomuto nákupu akcií předcházelo?

Byla tam? Ano. Vlastně neví. Pořad Marka Wollnera rýpal v nepříjemném místě Andreje Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

V letech 1999 a 2000 nakoupil Babiš první balík akcií Agrofertu, 45 procent akcií. Za co je Babiš přesně kupoval? „To není váš problém, za co jsem to kupoval. Kupoval jsem to za peníze,“ odpověděl ministr financí novinářům. Reportéři zjistili, že deset procent akcií firmy koupil Babiš za 2,5 milionu korun. Akcie původně patřily zadlužené firmě Spolana. Tuto společnost tehdy zvedl na nohy i český stát. Reportéři ČT připomínají, že se tak dělo za vlády současného prezidenta Miloše Zemana.

Na počátku 90. let vlastnila firmu Agrofert společnost Petrimex, společnost zahraničního obchodu, pro kterou Babiš pracoval již za komunistického režimu. Dnešní ministr financí byl v jedné chvíli v tak výhodné situaci, že mohl jednat jak za Agrofert, tak za Petrimex a postupně došlo k tomu, že Petrimex ztratil nad Agrofertem kontrolu. Jak se to podařilo? Museli to schválit minimálně tři členové z pětičlenného představenstva Petrimexu.

Anketa

Vadilo by vám, kdyby Sobotkova vláda dovládla s tolerancí Kalouska a ODS?

95%
hlasovalo: 12987 lidí

Jednání proběhlo 13. února 1995 a je otázka, zda skutečně rozhodovali tři členové. Měl být přítomen třeba Andrej Babiš. Jednou z rozhodujících osob měla být Elena Trnčianská, jenže reportéři zjistili, že v té době měla být v zahraničí. Dáma napřed tvrdila, že na jednání byla, ale později své prohlášení pro ČT upravila. Ověří si prý, jak to bylo, protože už si to tak dobře nepamatuje a podá patřičné vysvětlení.  

Většinu akcií společnosti Agrofert koupila v 90. letech švýcarská společnost O.F.I. Společnost vedli Babišovi spolužáci, které znal z doby, kdy v této zemi studoval. „Ale tito spolužáci jsou na tom stejně jako manželka inspektora Colomba, také je nikdo nikdy neviděl,“ zaznělo v Reportérech.

Reportáž uzavřelo prohlášení Andreje Babiše k celé věci. „Já jsem nešel do politiky proto, abyste mě zkoušela z mého podnikání, o kterém vůbec nic nevíte a nevíte nic o podnikání,“ udeřil současný ministr financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…