Byli na tom lépe než my. Pak přijali euro. Bývalý guvernér fandům EU udělal čáru přes rozpočet

06.01.2024 18:20 | Monitoring

Prezident Petr Pavel ve svém novoročním projevu otevřel debatu o přijetí eura. Ekonom Filip Pertold a Miroslav Singer se v diskusi na sociální síti X věnovali tomu, co je klíčem ke konvergenci. Ale hlavně, proč výsledky zemí, které euro přijaly, nebudí nadšení.

Byli na tom lépe než my. Pak přijali euro. Bývalý guvernér fandům EU udělal čáru přes rozpočet
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Exguvernér ČNB Miroslav Singer

„Existují obrovské regionální rozdíly v příjmech uvnitř zemí, příklad je sever a jih Itálie. Zásadní je mezigenerační mobilita v příjmech. Na jihu jsou potomci mnohem více závislí na rodičích. Rozbila by to vlastní měna? Pochybuji. Klíčem ke konvergenci jsou vzdělání a instituce,“ píše na svém twitterovém profilu Filip Pertold.

Právě na jeho status reaguje Miroslav Singer. „No, Itálie tedy není příkladem inspirujícím ke vstupu. Do eurozóny vstupuje v roce 1999. Náš HDP na obyv. byl 29 % italského, 2022 81 %. A ze střední Evropy obdobně: Slovinsko vstupuje v 2007, náš HDP na hlavu tehdy 78 %, 2022 94 %. Slovensko v 2009, tehdy náš 120 %, 2022 130 %...,“ uvedl.

„Tento post říká, že pro konvergenci existují mnohem důležitější faktory než společná měna. Takže to není argument pro ani proti,“ oponuje Pertold.

„No, i tohle je docela složitější. Jak by se asi italské regiony vyvíjely se společnou měnou, ale se státním rozpočtem relativního rozměru rozpočtu EU a politicky v konfederaci? Asi není těžké usoudit, že by divergovaly poměrně razantně, ne? Ale díky za věcnou odpověď,“ odvětil Singer.

Další diskutující, Vít Blaha, pak zareagoval na Singerova slova: „Argumentace čísly? No nevím, nevím...“

„Ale jistě, však uslyšíme, kdyby Itálie nevstoupila do eurozóny, už jsme mohli být bohatší, ještě méně zadlužení, dtto Slovinsko i Slovensko... Také vím, co přijde. Eurozóna je úspěch, jen vše ostatní nějak brání členům klubu dlouhodobě být úspěšnější než ti, co v ní nejsou!“ podotkl Singer.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…