Bylo to ponížení. Bránit se? Sebevražda. Ale díky NATO... Generál Pavel příkře nejen o srpnu 1968

21.08.2018 15:43

Generál Petr Pavel zavzpomínal pro MF Dnes na srpen 1968. V době, kdy sem vstoupila vojska Varšavské smlouvy, mu bylo sedm let. Co si myslí o obraně proti okupantům? Podle jeho slov by se to rovnalo sebevraždě.

Bylo to ponížení. Bránit se? Sebevražda. Ale díky NATO... Generál Pavel příkře nejen o srpnu 1968
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel

„Jakkoliv jsem zastáncem toho, že suverénní stát by měl vždy udělat vše pro svou obranu, tak v roce 1968 to smysl nemělo. Nejenom proto, že velká část velení tehdejší armády a celá politická reprezentace by zřejmě s takovým řešením měla problém, ale zároveň z hlediska poměru sil a vyhlídky na úspěch by taková akce byla asi sebevražedná,“ poznamenává generál Pavel.

Domnívá se, že pro velkou část lidí byla invaze velkým ponížením a bezmocí. „Do určité míry se to promítá i do našeho chování,“ míní generál.

A co by se podle jeho slov dělo dnes, kdyby byla napadena Česká republika cizí armádou? Vzhledem k tomu, že jsme spojeni s NATO a Evropskou unií, hrozilo by podle Pavla nebezpečí přímé invaze až v době, kdy by bylo překonáno území našich partnerů. „A to už by byl problém tak velký, že bychom si s ním sami stejně neporadili. Usilujeme tedy o to, abychom přispěli k funkční kolektivní obraně, a tím i obraně České republiky,“ zmínil Pavel.

Své pak Pavel řekl i k situaci v Afghánistánu, kde před nedávnem padli kvůli sebevražednému atentátníkovi tři čeští vojáci. „Slýchám, že to tam jde od deseti k pěti, že nebyl žádný pokrok, že strategie je chybná. Ale každý, kdo měl možnost navštívit Afghánistán, vidí mnoho příkladů znatelné změny k lepšímu. Jsou věci, které se nepovedly a mohly se dělat lépe, ale to se objevuje vždy a ve všem. Země byla několik desetiletí zmítána válkami a víceméně přestala být funkčním státem. Přivést takto zničenou zemi zpět je záležitost na skutečně dlouhou dobu,“ řekl s tím, že čím dříve se podaří zahájit proces národního usmíření, na kterém bude participovat také Tálibán a umírněné složky opozice, tím dříve skončí martyrium, kterým dnes Afghánistán prochází. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…