Byrokratické peklo fungující na dluh. Svobodní odsoudili hospodaření státu

11.04.2023 14:03 | Ze sítí

Šéf Nejvyššího kontrolního úřadu v těchto dnech nešetřil kritikou vůči současné hospodářské politice státu, když o české ekonomice mluvil ne jako o tržním hospodářství, ale jako o dotační ekonomice, která je čím dál tím více závislá na nejrůznějších dotacích. Hlasitého souhlasu se okamžitě dočkal od předsedy Svobodných Libora Vondráčka, který hospodaření státu i přebujelost dotací dlouhodobě kritizuje.

Byrokratické peklo fungující na dluh. Svobodní odsoudili hospodaření státu
Foto: repro Facebook, KV
Popisek: Libor Vondráček na protestu v Praze

„Dotace do soukromého sektoru postupně ničí tržní prostředí a konkurenci ve všech velkých oborech. Situaci nezlepšují ani neustále zásahy z Evropské unie. Green Deal, emisní povolenky a plánovaná omezení výroby, jsou jen další cestou k netržní ekonomice. Proto jako Svobodní navrhujeme omezení dotací do soukromého sektoru a postupné oživení tržní ekonomiky,“ uvedl Libor Vondráček, předseda Svobodných, který jedním dechem také připomněl rekordní březnový deficit státního rozpočtu, který je podle něj je alarmující pro celou českou ekonomiku. 
 
 
„Ministru Stanjurovi se nedaří krotit inflaci a zadlužování naší země. Po tragickém únorovém výsledku hospodaření přišla další rána. A tou je suverénně nejhorší výsledek hospodaření za jeden měsíc. Deficit rozpočtu za březen je závratných 166 miliard korun. I přesto vláda nepředstavila efektivní úspory. Neplánuje se žádné omezování přebujelé státní správy, ani rušení přebytečných úřednických pozic. Vláda stále nepředstavila investiční plán a koncept toho, jak bude v současné době postupovat,“ apeloval Vondráček s tím, že kabinet Petra Fialy se rozhodně nedá označit za pravicovou vládu. 
 
Aby svá slova podpořil, dodal hned několik příkladů. „Vláda zvýšila a plánuje zvyšovat daně, např. z nemovitosti nebo některé sazby DPH. Vláda založila tři nová ministerstva a vznikly stovky nových úřednických pozic. S novou vládou vzrostly platy politikům. Některým o desítky tisíc měsíčně. Vláda nenalezla slibované úspory ve výši 100 miliard korun, o kterých před volbami říkala, že už je má vypracované,“ vyjmenoval Libor Vondráček s tím, že Svobodní odsuzují nezodpovědnou hospodářskou politiku vlády. „Chceme České republice nabídnout opravdovou změnu a pravicovou politiku, která z naší země nebude dělat byrokratické peklo fungující na dluh,“ dodal. 
 
 
Podle Vondráčka však Česká republika dnes naráží na další problém, který je spojený s politickou monotónností všech institucí, které se podílí na tvorbě české legislativy. „Skupina lidí, která fandí vládní pětikoalici a která podle průzkumů představuje asi 23 % voličů, má dnes většinu ve Sněmovně, v Senátu, i když tam je to trochu složitější, a má na Hradě prezidenta, který nebude vládě dělat žádné problémy. Například když přijde nějaký nápad z Bruselu, typicky, že si máme zakázat auto se spalovacím motorem, tak tento nápad hladce projde Poslaneckou sněmovnou, možná se trochu zadrhne v Senátu, ale nakonec projde i horní komorou a prezident danou legislativu také bez problémů podepíše,“ upozornil Libor Vondráček. 
 

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

11:10 Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

Dycky Most! Tahle hláška z legendárního seriálu o životě v severočeském městě evidentně neplatí pro …