Bývalí agenti StB u Babiše? Ministryně Jourová odpovídala čtenářům

14.05.2014 15:35

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO) odpovídala na dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Týkaly se nadcházejících voleb do Evropského parlamentu i údajných špionů StB působících v řadách hnutí ANO.

Bývalí agenti StB u Babiše? Ministryně Jourová odpovídala čtenářům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová

Čtenářka Božena G. chtěla slyšet, jakou cestou do hnutí ANO vstupují noví členové a zda jsou prověřováni, pakliže se může stát, že v řadách hnutí působí i bývalí špioni z řad StB. Konkrétně se ptá na Jozefa Kubů. Informace o tom, že byl Kubů špionem StB, přinesla MF Dnes. Tu vlastní šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Odpovědi si můžete přečíst také ZDE.

„Každou žádost o členství posuzujeme individuálně. Zájemci o členství v ANO se navíc nejdříve stanou čekateli, a to až na půl roku. Během této doby se snažíme nové uchazeče všemožně prověřovat, abychom nepřijali lidi s problematickou minulostí," odpovídala ministryně napřed v obecné rovině.

Ke konkrétním jménům se nechce vyjadřovat bez toho, aby znala podrobnosti. Zároveň se nechce vyjadřovat k přijímání lidí, u něhož nebyla sama přítomna.

Kandidátní listina do Evropského parlamentu

Čtenář vystupující pod přezdívkou Pavel60 pozornost ministryně obracel na nadcházející evropské volby, když se podivoval nad tím, že na úředních místech kandidátky hnutí ANO působí bývalí lobbisté, kteří se pohybovali v Evropském parlamentu. Neměli by ale dostat šanci i jiní členové hnutí a nejen spolupracovníci Pavla Teličky?

„Každý, kdo za nás kandiduje, musí být s naším hnutím v programovém souladu. Kromě sounáležitosti s cíli hnutí ANO jsme však při výběru kandidátů kladli hlavní důraz na odbornost, znalost evropské problematiky a agendy,“ podotýká Jourová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…