Bývalí elitní vojáci z jednotky SOG půjdou před soud

06.12.2011 6:49

Bývalí elitní vojáci ze zrušené speciální jednotky vojenské policie SOG se budou zodpovídat před soudem z pojistných podvodů, porušení služebního postupu či kvůli pletichám při nákupu výzbroje. Dosud bylo z trestných činů obviněno třináct bývalých příslušníků SOG.

Bývalí elitní vojáci z jednotky SOG půjdou před soud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojenská přehlídka na Vítkově

Vladimír Ložek, který v době existence SOG nastoupil na post velitele vojenské policie, řekl MF Dnes, že mu nákupčí jednotky například dali podepsat mnohamilionový kontrakt na koupi stanů, u něhož prý kvůli blížícím se manévrům nebyl čas vyhlašovat tendr. Když se Ložek na manévrech po stanech sháněl, žádné tam nebyly a nákupčí mu sdělili, že budou dodány až za několik měsíců.

Vyšetřovatelé případu také zjistili, že ve skladech není k dohledání speciální potápěčský přístroj za půl milionu korun.

Pro jednotku se v době její existence nakoupilo prý vybavení za stamiliony korun, aniž bylo jasné, k čemu je SOG potřebuje. Jednalo se mimo jiné i o podvodní skútr či bezpilotní vrtulníky. Jednotka prý nebyla finančně nijak omezena. Ministerstvo obrany vedené Jaroslavem Tvrdíkem z ČSSD jí údajně dávalo volnou ruku, a toto exkluzivní postavení si jednotka udržela až do rozpuštění v roce 2009. O stamilionových nákupech zbraní podle zdroje z ministerstva rozhodovali praporčíci bez zkušeností.

Vrcholem podle MF Dnes bylo, když někteří příslušníci SOG v Afghánistánu vyráželi na soukromé odstřelovací akce.

Čtěte:

Nejsem Copperfield, brání se náčelník Ložek nařčení, že rozložil SOG

ČR měla svůj elitní tým proti Usámovi. Rozložili ho prý Parkanová a Barták

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…