Bývalý bloger z iDnes.cz: Patrik Banga mi zrušil blog, protože jsem odkázal na ParlamentníListy.cz. Další na řadě bude tento autor, protože o něm napsal...

04.12.2016 9:58

Patrik Banga, bývalý redaktor České televize a administrátor blogů na serveru iDnes.cz, se podle všeho rozhodl, že zruší blog ženě, která kritizovala jeho bratra, zpěváka Radka Bangu. Tím to ale nekončí. Serveru ParlamentníListy.cz se ozval další bloger, kterého prý potkal úplně stejný osud.

Bývalý bloger z iDnes.cz: Patrik Banga mi zrušil blog, protože jsem odkázal na ParlamentníListy.cz. Další na řadě bude tento autor, protože o něm napsal...
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Patrik Banga, někdejší redaktor ČT, dnes hlavní admin blogů na IDNES.cz

Zpěvák Radek Banga demonstrativně odešel ze sálu, když si Tomáš Ortel přebíral cenu v anketě Český slavík. U části společnosti, která kritizuje Ortela za údajně nevhodné a xenofobní texty, si tím vysloužil respekt. Našli se ovšem i tací, kteří se podívali na texty samotného Bangy. Ani ty nebyly vždy bez poskvrny. Zpěvák se bránil tím, že mu bylo 19 let, když je zpíval, a z té doby má leckdo nějaké „kostlivce ve skříni“. Nechyběly ani texty ve stylu „Jeden černej kluk hledal takle šuk, jakou píču vošuká, to mu bylo fuk“.  

Patrik Banga si však možná řekl, že proti kritikům svého bratra zakročí. Lucii Provazníkové, která kritizovala Radka Bangu za jeho texty, zrušil Patrik Banga blog na serveru iDnes.cz. Poukázal přitom na vulgární výrazy, které Lucie Provazníková použila, což zakazuje kodex blogera na serveru iDnes.cz.

„Pro porušení kodexu jsme jí stáhli několik článků. Již 18. 1. tohoto roku jsme ji ale zcela jasně upozornili, že další porušení kodexu může vést ke stažení blogu z titulní strany. Paní Provazníková svým posledním článkem znovu porušila stejný bod kodexu, protože toto porušení považujeme za závažné a protože všechny metody, jak se s ní na dodržování pravidel domluvit, selhaly, její blog jsme se nakonec rozhodli zcela uzavřít,“ vysvětlil Banga.

Serveru ParlamentníListy.cz se ozval pán, který má stejnou zkušenost.

„I mně byl zrušen blog, kde jsem jako zdroj uvedl váš web. P. Banga zrušení zdůvodnil tím (jeho e-maily mám uloženy), že pro něj nejste seriózní médium. Nakonec mi zrušil celý profil. Tušil jsem, že k tomu dojde, a podařilo se mi všechny mé blogy včas archivovat a zveřejnit na vlastním webu,“ prozradil pan Michal Malý.

Pan Malý se obává, že podobný cenzorský osud čeká i další autory píšící na serveru iDnes.cz. Další na řadě by údajně mohl být bloger Axamit, jenž se v poslední době rozepsal o tom, jak to chodívá. Když kritizujete prezidenta Zemana, můžete být údajně v klidu. Váš blog hned tak někdo nesmaže, i když používáte ostřejší výrazy.

„Soustavně procházely vulgární a oplzlé urážky prezidenta, ale údajná vulgarita paní Provazníkové byla jedním z důvodů ke zrušení jejího blogu. Ano, mohla v některých výrazech ubrat, ale proč by to měla dělat, pokud v jiných blozích jiných autorů procházelo ‚ožralý prase‘, ‚debilní ovar‘, ‚smradlavej dědek‘ a další. Dokonce byly i některé poutány na titulce. Blog, jehož autor vyjadřoval k prezidentu sympatie za to, že se zastává lidu této země, na poutání neměl šanci. Blogy jako ‚Miloš Zeman je fašista, rasista a xenofob‘ nebo ‚Vladimír Putin je zločinec, který chce válku‘ zcela bezproblémově procházely a nesouhlasné byly rušeny. Proč asi?“ ptá se Karel Axamit.

Ten zároveň uznává, že je v pořádku, pokud má blog svá pravidla a má nastaven kodex blogera. To je podle něho potřeba dodržovat. Co mu už ale nepřipadá v pořádku, je to, že s odvoláním na tento kodex jsou jedni jedni "peskování a rušeni" a "opačnému názorovému proudu je toto porušování zcela tolerováno a ještě je poután na titulní straně". "A to se bohužel týká i šéfadmina Partika Bangy. Stačí jen pro příklad připomenout dva jeho poslední blogy: „Ne, lidi v sedmadvaceti letech sami od sebe neumírají, milá policie...“ a „Tak kdo tady lže, Romové nebo lidé z pizzerie?“ – zcela bezprecedentní manipulace, podsouvání, lži, obviňování bez důkazů. Navíc z pozice šéfadministrátora blogu," podivuje se Axamit.

Vyjádření Patrika Bangy k celému případu najdete ZDE.

Patrik Banga podle jeho názoru bez jediného důkazu obviňoval, přitom neuvedl ani jediný důkaz či zdroj. "Přitom blogerům, slušně kritizujícím zneužívání dávek ze strany některých Romů, brutalitu některých z nich, nemilosrdně rušil blogy a požadoval od nich „oficielní statistiky“ a důkazy. Pokud někdo odkázal na konstatování politika, poslance, starosty, jiného media – reagoval tak, že to pro něj nejsou důvěryhodné zdroje. Stejně tak Patrik Banga nemilosrdně likvidoval blogery, kteří varovali před ekonomickou migrací Evropy, před násilím ze strany migrantů. Rušil blogy za konstatování, že jen 10 % migrantů utíká před válkou a 90 % jsou ekonomičtí, rušil blogy za konstatování, že 95 % migrantů je nezaměstnatelných. Po roce tyto věci idnes.cz konstatuje (blíží se volby), ale blogeři zůstávají zrušeni," zlobí se bloger, který se domnívá, že si Patrik Banga ve své funkci vyřizuje osobní účty. Závěrem si tedy pokládá otázku: Je Patrik Banga opravdu" rasistický cenzor", je Miloš Zeman opravdu "ožralé prase"?

  • Redakce ParlamentníchListů.cz vyzývá autory, jimž jsou na blogovací platformě serveru iDNES.cz jejich články mazány, aby je zasílali na adresu redakce@parlamentnilisty.cz.

O tom, že aktuální dění na blozích portálu iDnes.cz a aféra kolem Radka Bangy a Tomáše Ortela se staly ústředními tématy, svědčí i nejčtenější příspěvky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…