Bývalý britský velvyslanec prohlásil, jak na Rusko. Sankce prý nemají smysl

25.07.2014 15:44

Západ by měl opustit své „trestání“ Ruska formou ekonomických sankcí, to podle bývalého britského velvyslance v Moskvě nemá smysl. Podle Tonyho Brentona by se mělo prosazovat spíše posílení přítomnosti NATO v pobaltských zemích.

Bývalý britský velvyslanec prohlásil, jak na Rusko. Sankce prý nemají smysl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestující viní Rusko ze sestřelení malajsijského civilního letadla

„Byl jsem britským velvyslancem v Moskvě v době vraždy Alexandra Litviněnka a viděl, jak Rusové s takovými katastrofami zacházejí. Tehdy, jako teď, Moskva vyrobila záplavu zavádějících ‚faktů‘. Ale tehdy, jako teď, byl skutečný příběh od začátku dost jasný. Litviněnko byl téměř jistě zavražděn na příkaz ruských zpravodajských služeb. A let MH17 byl téměř jistě sestřelen raketou vystřelenou odpadlíky na východní Ukrajině podporovanými Ruskem,“ píše Tony Brenton v článku pro Daily Telegraph, který citují Britské listy.

„Tlak na západní vlády, aby ‚něco udělaly‘, se stal akutním. Nepochybně existují věci, které by dávaly smysl. Některé jsou nasnadě - jako posílení přítomnosti NATO v pobaltských státech. A některé neřešíme - jako otázku, zda snižování našich výdajů na obranu není třeba zvrátit. Ale pozornost se z větší části soustředila na špatném místě: na ekonomické sankce,“ míní bývalý velvyslanec.

Celý text si PŘEČTĚTE ZDE.

Sankce jsou podle něj přitažlivé, protože jsou viditelné a rovnou trestají. Ale v praxi nefungují. „Připomínají ruský příběh o rolníkovi, který rozčílen pomalostí svého koně nebohé zvíře umlátil a tak neměl žádný dopravní prostředek, jakkoliv pomalý,“ přirovnává.

Dodává i příklad. Po druhé světové válce uvalil Západ na Rusko či Sovětský svaz už šestkrát nějaké sankce, ale nikdy nefungovaly. „V zemích tak urážlivých jako Rusko sankce prostě podporují síly, které jsou k Západu nejvíce nepřátelské. Stalo se dokonce známkou patriotické pýchy mezi vysoce postavenými Rusy být na seznamu sankcionovaných osob. Každé nové kolo sankcí posiluje Putinovo postavení u veřejnosti jakožto šampióna proti dravému Západu,“ varuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…