Bývalý ministr financí brutálně sepsul vládu. Naprosto nereálný rozpočet

24.04.2023 16:57 | Komentář

V průběhu května dohoda musí být na stole, řekl včera v televizní debatě ministr dopravy Martin Kupka. Měl tím na mysli dohodu koalice o snížení rozpočtového schodku o 70 miliard korun. Chceme přinést vyvážený návrh, který bude zahrnovat úspory i důležité daňové změny, doplnil ministr. Hostem Barbory Tachecí na Českém rozhlasu Plus byl exministr financí za ANO Ivan Pilný. S Andrejem Babišem a jeho stranou se Pilný definitivně rozešel.

Bývalý ministr financí brutálně sepsul vládu. Naprosto nereálný rozpočet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Pilný při rozhovoru pro PL

„Vůbec nevím, jak to dopadne s rozpočtem na letošní rok, protože tam evidentně byly zahrnuty nějaké příjmy, které jsou naprosto nereálné, ať už se to týká té válečné daně, nebo ať se to týká místních povolenek. Navíc tam nebyly zahrnuty výdaje i na tu okleštěnou valorizaci důchodů, takže já ani nevím, co přinese tento rok, natož co přinese příští rok. Jak to chtějí udělat nebo kde to chtějí udělat – ať na výdajové nebo na příjmové stránce – nejsem schopen odhadnout, ale prostě ministr financí tady je přece od toho, aby hlídal státní kasu,“ zmínil Pilný úvodem rozhovoru. 

„Chápu, že vyjednat něco v koalici je velice obtížné, já jsem ve vládě, která měla tři strany, a bylo to těžké, v pěti stranách je to opravdu obtížný úkol,“ dodal.

Měla by dohoda o schodku projít přes opozici? „Sedmdesát miliard nic nevyřeší. To není žádná reforma. To je trhání snadno visícího ovoce, jako je DPH nebo spotřební daně, takže to nic nevyřeší. A musí přijít nějaký základní návrh, který by měl představit ministr financí, který by si měl prodiskutovat se svým partnerem, měl by ho prodiskutovat na vládě, pak po této diskusi ho předložit, to je prostě standardní postup, ke kterému máme daleko,“ sdělil dále Pilný ke vznikající koaliční dohodě o reformě mandatorních výdajů státu. 

Pilný se v rozhovoru vyjádřil také k tomu, proč vlastně z hnutí ANO odešel. „Jedním z důvodů bylo, že z toho všeho, co tam dřív bylo, zbyla jediná věc, a to vyhrát volby. Za každou cenu. I za cenu obrovských populistických opatření. Andrej Babiš, ale i další, kteří jsou v Poslanecké sněmovně, se tam prostě chtějí udržet – je to přece skvělé, lukrativní a viditelné místo. Základní strategie ANO je teď jen vyhrát volby a udržet se za každou cenu,“ říká Pilný.

Podle jeho slov v době, kdy Babiše potkal, měl on možná trošku jiné představy, co by chtěl dělat. „Ale pak se to zvrhlo pouze na tuto jednu jedinou věc. A taky za každou cenu vylovit a slovit všechny sociální demokraty, komunisty a teď i espéďáky. To je hrozné,“ dodal Pilný.

„Babišovi prohry především vadí, protože prohrávat neumí. Ale také to znamená šlápnout na plyn a zvýšit strategii, která mu pomohla volby vyhrát – a to za každou cenu, což jsem už nemohl tolerovat,“ dodal Pilný.

K Babišovu případnému odchodu z ANO pak Pilný uvedl, že by to podle něj neznamenalo začátek konce. „ANO je etablovanou stranou nejen v Parlamentu, kde má obrovské množství poslanců, ale má obsazené posty i na municipalitách. Odchod Andreje Babiše by neznamenal konec, ale strana by se musela transformovat a pravděpodobně by nebyla tak úspěšná, ale rozhodně by to nevedlo ke kolapsu,“ domnívá se Pilný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pokud si dobře vzpomínám, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMiloš Černík 1 , 24.04.2023 17:30:02
tak pan Pilný , chtěl zaměstnávat důchodce, aby pomáhali obcím, ty by jim zadávaly komunální práce, úklid sekání trávy, výkopové a zemní práce atd. . Tím si měli zasloužit důchod. To byla jeho reforma.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …