Bývalý policejní prezident nerozumí, k čemu došlo. Jisté ale je, že Šlachtův úřad zasahoval i tam, kde neměl

10.06.2016 18:02

Bývalý policejní prezident Oldřich Tomášek je zděšen z toho, co se nyní děje v české policii. Je tu přece od toho, aby jednala jednotně, udržovala v zemi klid a mír a dopadala zločince. ÚOOZ se podle něj až zbytečně moc pletl do zelí protikorupčnímu útvaru. GIBS dělá také něco jiného, než má, a vlastně vůbec nic nedává smysl.

Bývalý policejní prezident nerozumí, k čemu došlo. Jisté ale je, že Šlachtův úřad zasahoval i tam, kde neměl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní prezident Tomáš Tuhý

„V posledních dnech si připadám po 40 letech služby u Policie ČR jako nezkušený začínající elév,“ píše na stránkách Echo24.cz Tomášek. Vyjadřuje tak svůj současný zmatek nad děním kolem Roberta Šlachty, Milana Chovance, policejního prezidenta Tomáše Tuhého a zřízení Národní centrály proti organizovanému zločinu, která má vzniknout z ÚOOZ a ÚOKFK.

 

Policie je tu od toho, aby udržovala na veřejnosti pořádek a chytala zločince. Jenže některé její útvary se v nedávné době začaly poohlížet po jiných cílech. „ÚOOZ přestal hledat případy v podsvětí a mezi východoevropskými mafiemi a začal se zabývat za vydatné podpory některých médií korupcí bez ohledu na existenci protikorupčního útvaru, který s polovičním počtem lidí dosahuje podstatně lepších výsledků než ÚOOZ,“ píše Tomášek. To oba útvary přivedlo do otevřené války, které mnohdy končí ztrátami. Z ÚOKFK tak odcházejí opravdoví odborníci, protože ÚOOZ má vyšší podporu institucí, a tudíž i pravdu.

 

„Snad ještě horší situace nastala kolem GIBS, ktera byla zřízena zákonem na vyšetřování trestných činů nejen policistů,“ poznamenává Tomášek a dodává, že od chvíle, co vyšlo najevo, že ÚOOZ odposlouchával šéfa kriminální policie na policejním prezidiu, už mu nic nedává smysl. V případě GIBS navíc vzduchem létala mnohá obvinění konkrétních osob, která však postupem času vyšuměla do prázdna.

Celý text zde.

„Policie ČR je ze zákona apolitická a v jejím čele stojí policejní prezident, který ji řídí, ale také je za ni zodpovědný,“ zdůraznil Tomášek a vyjádřil svoje překvapení z toho, co následovalo po oznámení plánu na sloučení obou výše zmíněných útvarů. Vlna kritiky, která se podle něj neprávem snesla na hlavu ministra vnitra Chovance i policejního prezidenta Tuhého, je „smutná“ a nejhorší je, že veřejnost věří tomu, že ÚOOZ vykonával správně svou práci. Výsledkem ale bude odvolání ředitele ÚOKFK Jaroslava Vilda, který svou práci opravdu správně vykonával.

„Jsem zvědav, zda policejní prezident stejně razantně bude kritizovat vnitřní směrnice ministra spravedlnosti či nejvyššího státního zástupce. Myslím si, že ne, že bude profesionálnější,“ dodal Tomášek s tím, že samotná reorganizace útvarům nemůže nijak ublížit, jelikož samotný ÚOOZ takřka žádný výkon za rok 2015 nepodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…