Bývalí prezidenti přidáno nedostanou. Džamila se raduje. Ale Kalousek má problém

25.08.2023 13:45 | Monitoring

Pětikoalice řekla NE zvyšování prezidentské renty. Někteří lidé tento krok vítají s poukazem na svoje osobní problémy či na výplaty bývalých prezidentů, které jim prý chodily z ruské ambasády. Zastání ale prezidenti našli i tam, kde ho nečekali. Je to nízké, populistické a nedůstojné, zaznělo. Objevily se i narážky na rostoucí vliv pirátské ideologie a pokles preferencí ostatních vládních stran.

Bývalí prezidenti přidáno nedostanou. Džamila se raduje. Ale Kalousek má problém
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Václav Klaus a Miloš Zeman na agrosalonu Země živitelka 2017 v Českých Budějovicích

Vypadá to, že si čeští prezidenti ve výslužbě budou muset na navýšení svojí renty ještě nějakou dobu počkat. Lze tak usuzovat z nočního jednání pětikoalice, o kterém informoval server SeznamZprávy.cz.

Podle jeho informací bylo dohodnuto, že se nakonec měsíční renta bývalým prezidentům nezvýší.

Bývalí prezidenti budou brát i v dalších letech stejnou rentu jako doposud. Ta dělá 50 tisíc korun měsíčně a podle návrhu na její změnu se měla její výše odvozovat od základního platu poslance, který je zhruba dvojnásobný.

Zároveň se nebude navyšovat ani příspěvek na kancelář, který byl stejně jako renta součástí plánovaného konsolidačního balíčku. I ten pětikoalice z návrhu odstranila.

Na tuto informaci reagovala na sociálních sítích spousta lidí. Jako jedna z prvních se nechala slyšet bývalá ministryně Džamila Stehlíková.

„No to je hrozné! Exprezidentům nezvýší rentu, budou brát i nadále 50 tisíc korun měsíčně! Z čeho pak budou protahovat soudy s oponenty, když už se nemohou soudit za peníze daňových poplatníků? Konec mého sporu se Zemanem je furt v nedohlednu. Je mi ho líto,“ napsala na síť X s narážkou na soudní spor, který vede s exprezidentem Milošem Zemanem.

Ten se týká žaloby Zemana na Stehlíkovou kvůli jejím výrokům ohledně jeho zdraví. Bývalá ministryně pro lidská práva uvedla v říjnu 2021, že abstinování prezidenta v nemocnici vedlo k deliriu tremens. Hovořila i o těžce poškozeném Zemanově mozku a metabolickém rozvratu v souvislosti s jaterní cirhózou.

Reagovali i běžní diskutéři, kteří většinou souhlasili s tím, že renta zůstane na stávající úrovni a připojovali často kritické názory na oba bývalé prezidenty. Za všechny lze vybrat třeba ten o jejich výplatách z ruské ambasády.

„Russká ambasáda platí dost. ČR by měla snížit příspěvek na 0,-“

Naproti tomu odborná veřejnost s pětikoaličním návrhem až tak nesouzní.

Komentátor a vydavatel Martin Schmarz dokonce na tomto návrhu demonstroval celé vládnutí koalice, které je podle něj charakterizováno ideologickými požadavky Pirátů, kterým konzervativní strany ustupují, a tím přicházejí o voliče.

Navíc tyto návrhy podle Schmarze žádnou prosperitu nepřinesou.

„To je bohužel vládnutí pětikoalice v kostce. Piráti důsledně prosazují své ideologické požadavky, které život lidí nezlepší a větší prosperitu nepřinesou, avšak nadchnou jejich voliče a konzervativci jim neustále ustupují, přičemž jim preference padají...“

Zastání se exprezidenti dočkali i ze strany, ze které by to mnozí možná nečekali. K tématu se totiž vyjádřil i zakladatel TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

Podle něj vláda vyhazuje desetimiliardy a šetří desetitisíce. Navíc se jedná o výplatu, která nebyla valorizována už desítky let.

Zároveň doyen české politiky poukázal na nízkost a nedůstojnost takového vládního kroku.

„Z lásky k bývalým prezidentům mě nelze podezírat. Přesto si dovoluji tvrdit: Tohle je jediná dávka, která nebyla valorizována 20 let. Vyhazujeme neefektivně desítky miliard a na dvou lidech šetříme desítky tisíc. Je to nízké, populistické a nedůstojné.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

vláda je banda zákeřných a závistivých ubožáků, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 25.08.2023 14:55:15
navýšení renty si šetří až pro agenta

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …