Bývalý ředitel FBI možná porušil zákon, udeřil Trumpův právník

09.06.2017 9:18

Bývalý ředitel FBI James Comey vypovídal před americkými senátory. Sdělil jim, že je nade vší pochybnost přesvědčen o tom, že se Rusové pokusili ovlivnit prezidentské volby v USA. Taktéž je přesvědčen, že se ho 45. prezident USA pokusil přesvědčit, aby FBI nevyšetřovala bývalého poradce pro národní bezpečnost Michaela Flynna. Právník zastupující Bílý dům už na Comeyho prohlášení zareagoval.

Bývalý ředitel FBI možná porušil zákon, udeřil Trumpův právník
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Bývalý ředitel FBI James Comey podle vlastních slov získal jasný dojem, že se 45. prezident USA snaží ovlivnit vyšetřování kolem svého bývalého poradce pro národní bezpečnost Michaela Flynna. FBI prošetřovala kontakty Flynna s Rusy z doby ještě před nástupem Trumpovy administrativy k moci. Trump sice přímo neřekl „zastavte vyšetřování“, ale vyjádřil přání, aby FBI postupovala v případě Michaela Flynna opatrně. Comey to vnímal jako tlak, kterému ovšem nepodlehl. Informuje o tom agentura Reuters.

Celý článek v angličtině naleznete zde

Comey je prý také nade vší pochybnost přesvědčen, že se Rusové pokusili ovlivnit prezidentské volby ve Spojených státech, přičemž se tak dělo na příkaz z nejvyšší pater ruské politiky. Comey je o tom bytostně přesvědčen.

Místo toho, aby vyšel Trumpovi vstříc, se Comey postaral o to, aby se o jeho schůzce s prezidentem dozvěděla média. Doufal oprý, že tento únik do médií povede k ustavení zvláštní vyšetřovací komise, která vliv Ruska na americké prezidentské volby důkladně prověří. To se také stalo, takže Comeyho přání se beze zbytku naplnilo.

Daniel Richman, profesor trestního práva na Columbia Law School potvrdil, že právě on předal informace médiím. A za to si vysloužil tvrdou kritiku od právníků, kteří v této kauze zastupují Bílý dům. Právník Marc Kasowitz zastupující Trumpa nechápe, jak mohl Comey média informovat o přísně soukromém rozhovoru s prezidentem. Comey tím podle právníka mohl porušit zákon.  

Celý článek v angličtině naleznete zde

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…