Bývalý viceguvernér ČNB Kysilka: Německo nedělá malé chyby. Zelená hysterie vykrmila Putina, rozum dostává na frak

08.09.2022 17:43

Ekonom a bývalý viceguvernér České národní banky Pavel Kysilka doufá, že extrémní růst cen elektřiny a plynu alespoň přinese pozitivní efekt v tom, že Evropská unie ustoupí ze svých zelených cílů. „Ideologie, která nyní vládne Západu, není ve skutečnosti zelená, pouze rádoby zelená a každopádně antitržní, antikapitalistická, nedemokratická a antiliberální,“ prohlásil Kysilka. Výňatek z jeho rozhovoru se čile šíří českým internetem.

Bývalý viceguvernér ČNB Kysilka: Německo nedělá malé chyby. Zelená hysterie vykrmila Putina, rozum dostává na frak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Další hosté pořadu. Pavel Kysilka, generální ředitel a předseda představenstva České spořitelny

Kysilka v rozhovoru pro Hospodářské noviny ztrhal zelenou politiku EU a zadoufal, že vysoké ceny energií přimějí západní politiky přehodnotit celkové nastavení Green Dealu. „Vysoké ceny energií přinesou kromě prudkého nárůstu chudoby ve většině zemí také jednu zásadní a pozitivní věc: konečně dostaneme účet za tolerování diktatury rádoby zelených ideologů,“ prohlásil Kysilka a spustil kritiku zelené politiky.

„Německo, jak známe z historie, neumí dělat malé chyby. I tuto zeleně socialistickou chybu se snaží důsledně dotáhnout až k likvidaci západní prosperity a křehké sociální a geopolitické stability ve světě. Ideologie, která nyní vládne Západu, není přitom bohužel ve skutečnosti zelená, pouze rádoby zelená a každopádně antitržní, antikapitalistická, nedemokratická a antiliberální,“ prohlásil Kysilka.

To, že se ve skutečnosti nejedná o zelenou politiku, ale o jakýsi nový socialismus, Kysilka vysvětloval na příkladu biopříměsí do paliv nebo na elektromobilitě. „Co je zeleného na biopříměsích do paliva, když se lány řepky stříkají miliony tun jedů, které končí v půdě a ve spodních vodách? Co je zeleného na elektromobilitě, když studie, které mají evropští politici k dispozici, už dlouho ukazují, že zatížení životního prostředí elektromobilitou je po započtení všech faktorů horší než u klasické spalovací mobility? Nejsem proti elektromobilitě, jen chci, aby se vyvíjela tržně svých přirozeným tempem. Jednostranný tlak na elektromobilitu zatím znamená vyšší ekologickou zátěž než klasické spalovací motory,“ má jasno Kysilka. Navíc právě zelená hysterie a s ní spojené vysoké ceny energií podle něj „vykrmily ruský rozpočet“ a umožnily Putinovi jeho ukrajinskou válku se všemi jejími oběťmi.

Kysilka proto doufá, že současný stav věcí bude znamenat když ne konec, tak alespoň proměnu tohoto směru západní politiky. „Doufám, ale nevíme. Půjde o střet ideologie a rozumu, přičemž v posledních letech na Západě dostává rozum na frak. Pro mě Západ znamená – jak byl historicky vnímán – prostor, ve kterém si lidé vydobyli individuální svobody, nikoliv je po kouskách dostávali díky dějinným zvratům nebo jako milostivé dary od vrchnosti,“ popsal Kysilka.

Dnes je podle něj hlavním znakem bývalého západního prostoru ubývání individuální svobody ve prospěch ideologie oteplování, genderu, menšin a nových preferovaných sociálních vrstev. „Nejde opět o nic jiného, než o obyčejný socialismus. Socialismus s jeho bytostnou ekonomickou neefektivitou, která má dnes podobu pádivé inflace a zítra třeba všeobecného nedostatku,“ tvrdí Pavel Kysilka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…