Byznys s řepkou do pohonných hmot bude pokračovat. Ťok ho původně chtěl omezit, ale pak změnil názor...

27.03.2019 21:52

Ministerstvo dopravy Dana Ťoka otočilo svůj názor ohledně novely zákona o ochraně ovzduší, která by v konečném důsledku mohla vést ke snížení množství žlutých polí s řepkou. Piráti v této novele navrhují, aby ze zákona vypadla povinnost přimíchávat do pohonných hmot biosložky první generace. Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš je znám tím, že pod jeho holding Agrofert, nyní přenechaný ve svěřenských fondech, spadají firmy, které vydělávají právě na pěstování řepky. „Jde o to, vést válku s Andrejem Babišem bez ohledu na to, koho to poškodí,“ prohlásil k novele Ťok.

Byznys s řepkou do pohonných hmot bude pokračovat. Ťok ho původně chtěl omezit, ale pak změnil názor...
Foto: Ministerstvo dopravy
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

Anketa

Pokud bude Babiš obžalován v kauze Čapí hnízdo, měl by odstoupit?

17%
83%
hlasovalo: 15330 lidí
Piráti navrhují, aby ze zákona vypadla povinnost přimíchávat do pohonných hmot biosložky první generace. Mezi ty patří vedle produktů z řepky třeba také palmový olej. Závazek, aby výrobci nafty nebo benzínu do roku 2020 snížili emise, by však zůstal zachovaný. „Novela by jim tedy umožnila využívat i jiné alternativy. My jim nezakážeme použít současné biosložky, jen jim bereme tu povinnost a dodavatelé postupně začnou využívat jiné možnosti. Tak jako tak totiž v budoucnu musejí snižování emisí řešit,“ vysvětlil smysl novely její autor, poslanec Pirátů Radek Holomčík.

„Cílem poslaneckého návrhu není zlepšit ovzduší, to je naprosté pokrytectví. Ve skutečnosti jde o to, vést válku s Andrejem Babišem bez ohledu na to, koho to poškodí,“ reagoval na tento návrh, na dotaz Aktuálně.cz, ministr dopravy Dan Ťok.

Plán přitom původně podpořily všechny opoziční poslanecké kluby, a dokonce taktéž i Ministerstvo dopravy. „Existuje již velké množství důkazů o tom, že biopaliva první generace se nepodílejí na snižování emisí skleníkových plynů, ba naopak,“ stálo tehdy v dnes již neplatném stanovisku Ministerstva dopravy.

„Ministerstvo dopravy dalo k poslanecké novele zákona o ochraně ovzduší původně skutečně kladné stanovisko, které jsem změnil. O žádný veletoč se nejedná, byl jsem několik dní v zahraničí a původní stanovisko podepsal náměstek, který mě zastupoval,“ vysvětlil Ťok, proč nakonec došlo k takovéto názorové otočce.

Ťok však i nadále prohlašuje, že přimíchávání biopaliv první generace je problematické. „Jejich používání je třeba postupně omezovat a nahrazovat je biopalivy druhé generace. Problém je, že to nelze udělat hned, a už vůbec ne přijetím tohoto návrhu zákona,“ napsal pro server Aktuálně.cz.

Své rozhodnutí Ťok vysvětluje, že má obavy, že pokud by Česko přistoupilo na nápad Pirátů, tak by nesplnilo závazek daný EU využívat v dopravě od roku 2020 deset procent energie z obnovitelných zdrojů: „To bez biopaliv první generace není možné. Kapacity pro výrobu biopaliv druhé generace u nás chybějí. Jedinou možností by bylo je dovážet.“

Proti pirátskému návrhu jsou kromě Ťoka i premiér Andrej Babiš, KSČM a ČSSD. Babiš během interpelací ve Sněmovně prohlásil, že za biopaliva první generace neexistuje dostupná náhrada.

„Novelu nepodpoříme mimo jiné s ohledem na české zemědělce, se kterými je nutné tuto změnu řádně projednat,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka, jenž trvá na tom, že se musí urychlit zavádění pro životní prostředí lepších biopaliv druhé generace, a chce požádat o urychlenou přípravu plánu přechodu na tato biopaliva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…