Byznysmeni Sisák s Halou, které dohnala Bradáčová, měli prý širokou síť. Včetně několika soudců

22.01.2016 8:22

Nejméně o dva soudce českobudějovického soudu se zajímají policisté, kteří vyšetřují miliardové obchody právníků a byznysmenů Petra Sisáka a Ivo Haly. Soudci Marie Červinková a Miroslav Veselý zatím obvinění nejsou. Pokud se ale potvrdí podezření, které na ně policie má, může se to rychle změnit, píše dnešní Mladá fronta Dnes.

Byznysmeni Sisák s Halou, které dohnala Bradáčová, měli prý širokou síť. Včetně několika soudců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Městský soud

Sisáka a Halu považuje policie za hlavy početné skupiny organizující nezákonné obchody. Vyslýchá je od středečního večera. Oba muže zadržela oproti ostatním dvanácti spoluobviněným s pětidenním zpožděním. Když zátah v pátek rozjela, byli oba na Slovensku.

Podle policie zasahovali do nezávislosti soudů

Podle Halova obhájce Lukáše Trojana jsou obviněni mimo jiné z trestných činů zasahování do nezávislosti soudů a podplácení. Těch se údajně dopustili ve snaze zmanipulovat insolvenci Sisákovy firmy Via Chem Group, po níž zůstaly dvě miliardy dluhů.

Deník připomíná, že Via Chem se dostal do finančních potíží v říjnu 2013, kdy přestal splácet své dluhopisy. Zajímavé je, že těsně předtím firma narychlo změnila sídlo. Formálně se přestěhovala do Českých Budějovic.

V listopadu přišel tamnímu krajskému soudu insolvenční návrh Luboše Matouška, jemuž v bezcenných dluhopisech Via Chemu vázlo něco přes 400 tisíc korun. V tu dobu se už vědělo, že podobně postižených věřitelů jsou desítky, včetně několika radnic, jež v dluhopisech Via Chemu podle listu utopily kolem 400 milionů korun. Zpráv o tom byly v té době plné noviny.

Soudkyně insolvenční návrh odmítla. Prý v tom měl prsty Hala

K Matouškovu návrhu se hned připojili další dva věřitelé. Přesto soudkyně Červinková za pouhých 11 dní insolvenční návrh odmítla.

Podle detektivů v tom měl prsty právě Sisákův dvorní právník Hala. Červinkovou údajně víceméně úkoloval. Například jí na flash disku přinesl už vypracované zamítnutí návrhu na insolvenci, které by jinak měla sepsat sama.

Červinkové Hala údajně řekl, že věřitelé prosazující bankrot jsou jen kverulanti. Připomněl, že s insolvenčním návrhem neuspěl půl roku předtím u Městského soudu v Praze jiný držitel dluhopisů.

Díky Červinkové dostal Sisák víc času na přípravu na insolvenční řízení

List ovšem upozorňuje, že na jaře 2013, když případ řešil pražský soud, se o insolvenci Via Chemu teprve spekulovalo. Na podzim už bylo zřejmé, že je firma bez peněz, protože neplatila dluh. Přesto Červinková bankrot nepovolila a Sisák dostal víc času na přípravu pozic v insolvenčním řízení, které přijít muselo.

List závěrem píše, že ani Červinková, ani Veselý si žádné obvinění dosud nevyslechli. Advokáti obeznámení s případem pro to mají několik vysvětlení. Obvinit soudce je těžké – musí s tím souhlasit prezident, u něhož policisté třeba narazili. Nebo nemá policie dost důkazů. Nebo se ukáže, že oba soudci přáním Haly odolali, rozhodovali nezávisle a podle zákona.

reklama

autor: vam

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …