ČD Cargo odmítlo sdělit, kolik inzerce nateklo do rádia Impuls nebo MfD. V pondělí to bude, vzkázal nám Babiš

14.08.2016 13:52

ParlamentníListy.cz se snažily zjistit, jaké objemy inzertních peněz tečou například do mediálních společností vicepremiéra Andreje Babiše. Většina z oslovených subjektů informace poskytla, jednu z výjimek představuje ČD Cargo. To nevidí jako státní podnik důvod k tomu poptávaná data uvolnit. Navzdory faktu, že dopravu a její transparentnost má hnutí ANO ve svém programu a ministrem dopravy je nominant hnutí Dan Ťok.

ČD Cargo odmítlo sdělit, kolik inzerce nateklo do rádia Impuls nebo MfD. V pondělí to bude, vzkázal nám Babiš
Foto: ČD
Popisek: Nová dálková souprava Interpanter

"Uzavíráme tedy, že společnost ČD Cargo, a.s. není povinným subjektem k poskytování informací dle zákona č. 106/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů," vzkázala ParlamentnímListům.cz podniková právnička  Aneta Miklášová. A to navzdory skutečnosti, že jediným akcionářem jsou České dráhy, a.s. a předsedou dozorčí rady ČD Cargo je Pavel Krtek, blízký muž Jaroslavu Faltýnkovi či Milanu Ferancovi, oběma rovněž z hnutí ANO.

Ten v pondělí ParlamentníListy.cz upozornil, že nikdy nepracoval pro Agrofert a ani blízké osobní vazby, které v textu uvádíme, prý neexistují. „S oběma pány se zná a spolupracuje s nimi na profesionální bázi,“ uvedl Radek Joklík z generálního ředitelství drah. 

Poté, co naše redakce v neděli na tyto skutečnosti upozornila pouze na sociálních sítích, reagoval promptně vicepremiér Babiš. "ČD Cargo to v pondělí zveřejní. Doufám, že vyzvete i ČEPS, Českou poštu, Lesy ČR a Budvar," nabádal Babiš, který tím dal jasné vodítko, že peníze z těchto podniků odtékaly i do dalších mediálních společností.

Podle pondělního vyjádření ČD Cargo nemá s uvedenými společnostmi Andreje Babiše žádné smlouvy. Zdali to znamená, že od roku 2014 nedalo do MfD či Impulsu inzertně ani korunu, dále zjišťujeme.

Doplněné stanovisko ČD Cargo:

V reakci na informace zveřejněné dne 14. 8. 2016 na serveru ParlamentníListy.cz v článku „ČD Cargo odmítlo sdělit, kolik inzerce nateklo do rádia Impuls nebo MfD. V pondělí to bude, vzkázal nám Babiš“, může ČD Cargo podat zcela jednoznačné stanovisko:

Společnost ČD Cargo nevynaložila od počátku roku 2014 až doposud žádné finanční prostředky na inzerci ani další marketingové aktivity u společností MAFRA, a.s., LONDA spol. s r.o. a Stanice O. Inzertní prostor tak nenakoupila mimo jiné ani v deníku Mladá fronta DNES či rádiu Impuls,“ uvádí předseda představenstva ČD Cargo Ivan Bednárik.

Tweet PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlý konec. Ondřej Kolář a vracení Ukrajinců: Nedopadlo to dobře

18:37 Zlý konec. Ondřej Kolář a vracení Ukrajinců: Nedopadlo to dobře

Iniciativa poslance Ondřeje Koláře a celé TOP 09, která má podpořit vracení Ukrajinců v odvodním věk…