CNN: Had se pomalu plazí kolem Rusů na Ukrajině

22.11.2022 10:48

Had tiše se plazící kolem ruských pozic. Tak americká zpravodajská stanic CNN popsala velitele ukrajinské průzkumné jednotky, který u Chersonu nakukoval Rusům takřka do talíře v zákopech. A pak předával příslušné souřadnice ukrajinskému dělostřelectvu. V době, kdy válka na Ukrajině pokračuje již více než 270 dní, popsal tento velitel, co při osvobozování Chersonu zažil.

CNN: Had se pomalu plazí kolem Rusů na Ukrajině
Foto: Repro Youtube
Popisek: Přeprava ruských tanků

Ukrajinská armáda před pár dny osvobodila centrum města Cherson na jihu země. Americká zpravodajská stanice CNN popsala, jak to ve městě vypadalo v časech ruské okupace, během bojů o město a i po jeho osvobození.

Při osvobození Ukrajinci útočili na jedno z velitelských stanovišť ve městě. Zjistili, že uvnitř se nachází zraněný ruský voják, kterého tam jeho druzi nechali a utekli. Sice mu prý slibovali, že se pro něj ještě vrátí, ale to se nestalo.

„Tuto výměnu nahrál průzkumný tým a sdílel ji se CNN. Nabízí cenný vhled do vyčerpávající bitvy o klíčové jihoukrajinské město Cherson, která vyvrcholila ruským ústupem z pásma území na západním břehu řeky Dněpr na začátku tohoto měsíce, což je pro Kreml velký neúspěch ve válce,“ napsala americká zpravodajská stanice.

Velitel průzkumné jednotky Andrij Pidlisnyj CNN sdělil, že během stažení z Chersonu utrpěli Rusové velké ztráty. Vycházel přitom ze záběrů, které se svou jednotkou nashromáždil za několik týdnů až měsíců.

Osmadvacetiletý kapitán, jehož volací znak je „Sneaky", dostál svému jménu, napsala CNN a odkazem na hada, jenž se v angličtině v přezdívce skrývá v okolí ruských pozic. Jeho jednotky operovaly tak blízko nepřátelských linií, že prý slyšely ruské vojáky mluvit, vařit nebo štípat dřevo. Jednotka identifikovala cíle vizuálně i pomocí dronů a poté předávala souřadnice ukrajinskému dělostřelectvu k zaměření.

V průzkumné jednotce působí dobrovolníci z USA, Velké Británie, Nového Zélandu i z Německa. Někteří z dobrovolníků prý mají i zkušenosti z boje proti teroristům z tzv. Islámského státu, proti kterým bojovali bok po boku s Kurdy.

„Na jednom videu z dronu, které sdílela CNN, je vidět, jak moskevští vojáci vbíhají do zákopu, zatímco na ně prší dělostřelecké granáty. První salvy dopadají o kousek vedle cíle. Ale vojáci průzkumu pomocí dronu posílají dělostřelcům drobné korekce. O několik vteřin později se z ruských bunkrů a zákopů vyvalí chuchvalce kouře a prachu. Hrůzu z takového bombardování umocňuje pohled na ruské vojáky, kteří zběsile a marně pobíhají v prachu a hledají bezpečí a úkryt, zatímco kolem nich vybuchují další a další vysoce explozivní granáty,“ napsala americká zpravodajská stanice.

Takto to prý na jižní frontě vypadalo po celé léto. Podle velitele průzkumné jednotky měli Rusové velkou převahu osmdesáti děl ku ukrajinským dvaceti. Ale Ukrajincům prý pomohla západní technika. Děla Západu byla podstatně přesnější než děla ruská. Nakonec se Rusové po ztrátách, které Pidlisnyj odhaduje na 50 %, stáhli.

„Ztratili spoustu lidí ... kvůli naší rozvědce, kvůli našemu dělostřelectvu a kvůli našemu raketovému systému, zejména HIMARS a tak dále,“ prohlásil. „Než se stáhli, ztratili jen za poslední měsíc asi 90 tanků. To je pro ně velká ztráta, zejména proto, že nemají příliš mnoho nové techniky, kterou by mohli přivézt na frontu,“ dodal velitel průzkumné jednotky.

Jordan O'Brien. Devětadvacetiletý Novozélanďan, který na Ukrajinu dorazil, aby zdejším lidem pomohl v boji proti ruským agresorům, poznamenal, že jeho jednotka zažívala měsíc za měsícem mnoho a mnoho frustrace, protože Rusové byli na některých místech velmi dobře zakopáni.

„Jestli vás v této zemi něco zlomí, bude to dělostřelectvo," upozornil O'Brien.

Podobný názor má i Brit Macer Gifford.

„Posledních několik měsíců bylo naprosto intenzivních," říká 35letý syrský válečný veterán. „Rusové použili téměř všechny špinavé taktiky, včetně masivního bombardování civilních oblastí. Takže je to prostě neuvěřitelně nebezpečné, únavné, duši ničící.“

Další veterán z USA však prozradil, že to všechno nakonec stálo za to.

„Vidíte vesničany... vidíte, jak všichni pláčou a děkují nám za pomoc... za to, že jsme pomohli osvobodit jejich vesnici," řekl Rodriguez. „Bylo to stejné jako v Sýrii, když jsme osvobozovali vesnice od ISIS.“

Západní břeh Chersonu je tedy osvobozen, ale válka pokračuje dál. Americký Institut pro studium války upozornil, že ve dnech 20. a 21. listopadu čelila velkému ruskému ostřelování především Záporožská oblast, včetně největší ukrajinské jaderné elektrárny.

Ruské okupační úřady prý mezitím zintenzivnily tzv. filtrační opatření a začlenění okupovaného území do Ruska. V samotném Rusku podle ISW nadále dochází k problémům s nově mobilizovanými vojáky. Ti prý houfně dezertují. Členové rodin odvedených mezitím stále hlasitěji protestují.

ISW promlouvá

ISW promlouvá

ISW promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…