CNN vydělala na Trumpovi miliardu dolarů. Washingtonský zpravodaj ČT prozradil, co nepěkného mu řekl kolega o Obamovi

19.04.2017 19:54

Moderátorka Světlana Witowská přivítala v úterním Interview ČT24 zpravodaje veřejnoprávní televize v USA Martina Řezníčka. Popsal, jak vypadají Spojené státy po prvních měsících úřadování Donalda Trumpa. Prozradil také, jak jsou na tom dnes média ve Spojených státech. Raději se podívejte sami.

CNN vydělala na Trumpovi miliardu dolarů. Washingtonský zpravodaj ČT prozradil, co nepěkného mu řekl kolega o Obamovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Hned na úvod Řezníček poznamenal, že kdyby měl zvolit jedno slovo, které charakterizuje nového šéfa Bílého domu, je to nepředvídatelnost.

„Je daleko míň času věnovat se jiným příběhům Američanů, Donald Trump nás ale zaměstnává už tak dost,“ podotkl. Velkou změnu zažívají američtí novináři, kteří denně sedí v Bílém domě a cítí, že Trump si s novináři opravdu nerozumí. Ale odstup od žurnalistů si prý držela v předvolební kampani i demokratka Hillary Clintonová. „V tom nebyla zase tak jiná,“ podotkl zpravodaj ČT.

Připomněl také, že CNN Trumpovi věnovala poměrně dost času. „CNN vydělala miliardu dolarů na téhle kampani. CNN je dnes kritizovaná, že vlastně dostala Donalda Trumpa do Bílého domu, protože mu dávala více prostoru než jiná média. O tom se dnes v USA také debatuje,“ prozradil.

„Já jsem se bavil s jedním zpravodajem, který je prakticky dnes a denně v Bílém domě, a on mi řekl, že vztahy současné administrativy Donalda Trumpa nejsou o tolik jiné, než bývaly za Baracka Obamy. Ani Barack Obama prý neměl příliš v lásce média. Ten rozdíl je ale v tom, že za Donalda Trumpa se tenhle odpor dává veřejně najevo,“ poznamenal Řezníček.

Co se Trumpovi povedlo a z čeho je zklamán?

Trump je prý zklamán z toho, že se mu v prvních sto dnech nepodařilo prosadit změnu programu Obamacare. „Ale něco, co zůstává tak trochu ve stínu, což říká i Donald Trump a má v tom pravdu, je fakt, že byl jmenován nový člen Nejvyššího soudu. To byl pro Trumpa obrovský úspěch,“ uznal Řezníček.

Důležité bude, zda Trump dostane možnost jmenovat i další soudce Nejvyššího soudu. Teď je poměr konzervativních a liberálních soudců pět ku čtyřem, ale pokud by se podařilo posunout tuto relativní rovnováhu na jednu či druhou stranu, tak to bude pro Američany velmi důležité. Složení Nejvyššího soudu má velký vliv na každodenní život Američanů, to není žádná imaginární instituce,“ podotkl host.

Pár slov věnoval také plánované výstavbě zdi na mexické hranici. 45. prezident USA bude muset přistoupit na určitý kompromis, protože se začínají ozývat američtí farmáři, kteří třeba Trumpa volili, tak si nepřejí, aby zeď vedla právě přes jejich pozemek. Faktem navíc je, že sebelepší zeď nezastaví migraci lidí, ale mohla by zastavit obchod s drogami, což je dnes v USA velký problém.

Trump hraje na několika šachovnicích najednou

Když měl Řezníček popsat, jak Trump přemýšlí, konstatoval, že i v roli prezidenta jedná jako obchodník.

„On měl vždy nějaký plán, ale kromě toho má i náhradní plány, B, C, D, E, F, kdyby plán A nevyšel. On také hraje na několika šachovnicích najednou. On tak jednal jako obchodník a on se tak chová i dál,“ shrnul zpravodaj.

Patří k tomu i to, že se Trump učí pohybovat ve vodách Washingtonu a části jeho voličů se to nelíbí. „Oni říkají, my chceme toho Donalda Trumpa z kampaně, který sliboval, že vysuší washingtonskou bažinu, my nechceme toho nového Donalda Trumpa,“ popsal pocit části Američanů host.

Projevuje se to i na podpoře prezidenta. Důvěřuje mu jen asi třetina Američanů, což je v období prvních sta dní nezvykle nízké číslo.

Některým lidem se prý nemusí líbit to, že je Donald Trump aktivnější v zahraničněpolitické oblasti, v kampani se zaměřoval především na domácí témata. Ale jako prezident vydal rozkaz k zásahu v Sýrii, jedná s Evropou, jedná s Ruskem, jedná s Čínou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…