ČR je týden bez ruského plynu. Odborník varuje: Zatím se držíme, ale v zimě...

09.09.2022 16:33

Poté, co Gazprom zastavil dodávky plynovodem Nord Stream 1 do Německa, neodebírá Česká republika v posledních dnech žádný ruský plyn. Místo toho z Německa proudí plyn dodávaný z Norska a LNG ze zámoří. V současnosti podle experta Michala Kocůrka tyto dodávky dostačují, s blížící se zimou ale poptávka stoupne na pětinásobek, což by mohl být problém.

ČR je týden bez ruského plynu. Odborník varuje: Zatím se držíme, ale v zimě...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Plynový sporák, ilustrační foto

Gazprom minulou středu zastavil dodávky přes Nord Stream 1 v rámci plánované odstávky, poté ale již provoz nespustil kvůli údajným technickým problémům. V rámci Evropy zatím stále proudí ruský plyn do Rakouska a Itálie a do Maďarska přes Turkstream.

Česká republika využívala ruský plyn z Německa právě z plynovodu Nord Stream 1. V posledních dnech je proto odkázaná na plyn, který Němci kupují z Norska a na LNG ze zámoří. „Podle našich odhadů je teď kolem 65 % zemního plynu, spotřebovávaného v Praze, původem z Norska,“ napsal na twitteru předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský.

Anketa

Je finální podoba Síkelova úsporného tarifu dostatečná?

hlasovalo: 17662 lidí
Podle odborníka na plynárenství Michala Kocůrka ale dovoz norského plynu a LNG za pár měsíců nebude stačit. „Nyní je snazší pro obchodníky nakupovat LNG na světových trzích a saturovat jím aktuální poptávku. Ta je totiž výrazně nižší, než bude v zimě. Obvyklá letní poptávka je asi čtyřikrát až pětkrát menší než zimní,“ poznamenal Kocůrek podle serveru Novinky.cz.

„Získat v zimě dostatek LNG bude mnohem komplikovanější a dost možná ještě dražší. Snaha také bude narážet na zatím nedostatečnou přijímací kapacitu LNG terminálů umožňujících další přepravu plynu až do zemí střední Evropy,“ upozornil, že aktuálně získaná kapacita v nizozemském termínu na 100 milionů metrů krychlových nepokryje ani třetinu české zimní spotřeby.

„Byť by letos dodávky norského plynu do EU měly být rekordní, pořád ani s rekordními dodávkami LNG nebudou tyto dva zdroje schopny plně nahradit výpadek ruského plynu, aniž bychom snížili naši spotřebu plynu,“ varuje Kocůrek, že budeme odkázáni na schopnosti německých obchodníků.

Pokud by navíc Gazprom omezil dodávky i přes ostatní plynovody, zájem o norský plyn a LNG by ještě stoupl. „Pokud by Gazprom omezil dále dodávky i těmto zemím, vzroste jejich poptávka po neruském plynu, který tak bude opět méně dostupný i pro ČR,“ dodal Kocůrek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…