ČR má novou pravomoc: Může rozhodovat o Antarktidě

29.05.2013 19:26

Česká republika jako 29. země světa získala pravomoc spolurozhodovat o dění v Antarktidě, kde již léta provádí výzkum. Rozhodly o tom smluvní strany mezinárodní dohody o Antarktidě na zasedání v Bruselu a informoval o tom tiskový odbor českého ministerstva zahraničí.

ČR má novou pravomoc: Může rozhodovat o Antarktidě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Praha přistoupila ke smlouvě o Antarktidě již v roce 1962 a nyní jí byl přiznán takzvaný konzultativní status, který dává právo spolurozhodovat o osudu Antarktidy. Toto plnohodnotné postavení je udělováno pouze státům, které v polárním světadílu vyvíjejí významnou vědeckou a výzkumnou činnost.

Využití výsledků výzkumu

Česko, podobně jako dalších více než 40 zemí, provádí antarktický výzkum a od roku 2006 má navíc vlastní výzkumnou polární stanici Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse. ČR byla jediným státem, který měl samostatnou vědeckou stanici a neměl konzultativní status.

Antarktida byla přijetím smlouvy o Antarktidě v roce 1959 "zmezinárodněna" a prohlášena za kontinent určený výhradně pro mírové účely a otevřený svobodnému vědeckému výzkumu v zájmu všeho lidstva. Dřívější územní nároky, které si činily například Británie, Nový Zéland nebo Chile, jsou po dobu platnosti smlouvy "zmrazeny" a nemohou být prosazovány.

O pravidlech využívání kontinentu a jeho ochrany jako světové přírodní rezervace rozhoduje mezinárodní společenství prostřednictvím států s konzultativním statusem. ČR se tak bude moci podílet na rozhodovacích procesech týkajících se regulace vědeckého výzkumu a využití jeho výsledků, správy lidské činnosti v Antarktidě, rozvoje turismu a dalších komerčních aktivit a nových výzev a hrozeb antarktickému kontinentu a jeho mezinárodnímu režimu, uvedl v tiskové zprávě Černínský palác.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…