ČR se vrací do hlavního evropského proudu. Díky tobě Andreji, děkoval na sněmu šéf evropských liberálů

28.02.2015 11:25

Slova chvály na adresu svou a svého hnutí slyšel dnes Andrej Babiš z úst předsedy evropské liberální frakce ALDE bývalého belgického premiéra Guy Verhofstadta. Zazněla na sněmu hnutí ANO, který se tento víkend odehrává na pražském Chodově.

ČR se vrací do hlavního evropského proudu. Díky tobě Andreji, děkoval na sněmu šéf evropských liberálů
Foto: anobudelip.cz
Popisek: 3. sněm vládního hnutí ANO

Verhofstadt pochválil ANO za to, že v ČR ve středu zájmu stojí občané a ne stranické zájmy. "Za to bych chtěl popřát tobě, Andreji Babiši,“ řekl předseda liberální frakce. Zmínil se i o eurokomisařce z Babišova hnutí Věře Jourové, která prý získala velmi důležité portfolio. A také o europoslanci Pavlu Teličkovi.

Nové vedení ANO pomůže konsolidaci české politické scény

Verhofstadt také uvedl, že ANO má velmi velkou odpovědnost, když bude dnes volit své nové vedení. To prý pomůže konsolidaci na české politické scéně a pomůže pokračovat ve vedení ČR "v této složité době".

Země jako ČR prý potřebuje politické vedení, které si je vědomo geopolitického umístění a silných i slabých stránek své země. Předseda evropské frakce také prohlásil, že jej mrzí, že v posledních deseti letech neměla ČR ve svém čele lídry, kteří by měli jasný a konstruktivní rukopis v čele EU.

Evropský politik zkritizoval ČSSD i ODS

Kritizoval české sociální demokraty, kteří prý jen následovali evropské sociální demokraty, aniž by něčím přispěli a aniž by prosazovali zájmy své země. Konzervativní ODS se prý zase chovala, jako by ČR ani nebyla součástí EU.

"Politické vedení v minulosti manipulovalo ČR a vyřadilo ji z hlavního rozhodovacího proudu,“ konstatoval s tím, že ANO musí v tomto směru dosáhnout změny.

"Jste velmi aktivní na zasedáních Evropské rady. To je pozitivní vývoj. Vaše hnutí má nástroje k tomu, aby dokázalo vést ČR správným směrem a být aktivním hráčem na poli EU,“ pochválil Verhofstadt Babišovo hnutí.

Poučme se z příkladu USA

Posteskl si také, že v EU dochází k ekonomickému útlumu. Poukázal na příklad USA, kde také docházelo k poklesu, ale nyní Spojené státy zaznamenávají růst. A tak prý musíme jít stejným směrem. Situaci ilustroval na příkladu mobilní aplikace Spotify, která byla vyvinuta ve Švédsku. Prý kvůli tomu, že v EU existuje obrovská byrokratická mašinérie, autoři aplikace to v Evropě "zabalili“ a začali ji vyrábět v USA. "Kolik pracovních míst nám uteklo,“ povzdechl si politik.

Krátce se dotkl i bezpečnostní situace v Evropě. Za zásadní označil ochranu míru. "Musíme zastavit Putina, v jeho překreslování mapy kontinentu,“ uvedl s tím, že evropské sankce jsou důležitým nástrojem, které zvyšují náklady na toto Putinovo dobrodružství.

Protiruské sankce by neměly být sankce proti ruským občanům

Zároveň by ale sankce neměly být brány jako sankce proti ruským občanům. A tak prý tento týden došlo k liberalizaci víz pro ruské studenty a výzkumníky.

Připomněl také to, že včera večer byl v ulicích Moskvy zavražděn ruský opoziční politik Boris Němcov, a to jen několik hodin před pochodem proti válce. "Musíme trvat na nezávislém prošetření této vraždy,“ uvedl Verhofstadt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…