ČRo: Soudy v Ostravě loni nařídily přes čtyřicet tisíc exekucí

29.03.2012 9:37

Občanská sdružení, která pomáhají sociálně potřebným, tvrdí, že na Ostravsku stále přibývá lidí, kteří mají kvůli exekucím obstavené účty a majetek. Český rozhlas pak k tomu zmiňuje, že Okresní soud v Ostravě loni nařídil přes čtyřicet tisíc exekucí.

ČRo: Soudy v Ostravě loni nařídily přes čtyřicet tisíc exekucí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

Ústavní soud nedávno rozhodl, že odměny právníků a exekutorů musí být přiměřené.  Místopředseda ostravského okresního soudu Tomáš Havelek ale pro Český rozhlas (ČRo) přiznal, že ne všichni kolegové se tohoto rozhodnutí drží.

„Jsou soudci, kteří tyto náklady již nepřiznávají z důvodu, že nejsou účelné. Musíme si uvědomit to, že je-li vymáhána banální částka, pak skutečně náklady s jejím vymáháním mnohdy převýší, a to i několikanásobně, tu samotnou částku,“  řekl Havelek.

Na začátku je ale často banální dluh, který výrazně navýší poplatky za exekutory a právníky. Často jde o jízdu načerno autobusem, zapomenutou složenku za popelnici, nebo půjčku. Někdy se také stává, že lidé zjistí exekuci údajně za půjčku, o níž neví.

Tvrdí, že půjčku si nevzala

„Například jedna starší paní má strach, že skončí v exekuci kvůli půjčce, kterou si vůbec nevzala,“ uvedl k tomu rozhlas.  

„Chodí mi smsky na mobil, že jsem si někde vzala půjčku 600 tisíc. Já přeci nepotřebuji půjčku. Žádnou jsem neměla, když jsem byla mladá, ani teď, když jsem stará,“ svěřila se rádiu tato paní.

ČRo připomíná, že lidem v nouzi pomáhá kancelář sdružení Vzájemné soužití. Ta zjišťuje, že lidé se dostávají do exekuce kvůli dluhu za pár stovek, ale ve výsledku mají zaplatit třeba dvacet tisíc. Mají obstavený účet a potřebují peníze na živobytí. Často pak vběhnou do náruče nebankovním firmám, které nabízejí rychlé půjčky. 

„Jim totiž nic jiného nezbývá, protože oni nemají na zaplacení nájmu, zaplacení služeb, nemají na potraviny pro svoje děti a na ošacení,“ dodala k problému Helena Jedináková ze sdružení Vzájemné soužití.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…