ČSSD je jednotná, ujišťoval Sobotka u Drtinové. A komunisty prý do vlády nevezme

26.09.2013 19:53

Sociální demokracie není rozdělená na dvě frakce, důkazem toho je jednomyslné schválení velebního programu i kandidátních listin předsednictvem strany. ČSSD působí na české politické scéně dlouhodobě, nehrozí její zmizení po volbách, dodrží své sliby a dává jedinou relevantní šanci na změnu, a proto by ji měli voliči v nadcházejících volbách dát svůj hlas. Řekl to její předseda a vedoucí kandidátní listiny na jižní Moravě Bohuslav Sobotka v pořadu České televize Interview Daniely Drtinové.

ČSSD je jednotná, ujišťoval Sobotka u Drtinové. A komunisty prý do vlády nevezme
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bohuslav Sobotka

Úvodní část rozhovoru věnovala ovšem moderátorka návrhu státního rozpočtu. Bohuslav Sobotka předpokládá, že sestaví-li vládu sociální demokracie, dojde v návrhu rozpočtu ještě k drobným změnám. V zásadě však považuje rozpočet za udržovací. Výhledově by rád změnami zákonů posílil příjmy státu a následně provedl změnu výdajů s důrazem na investice do dopravní infrastruktury a stavebnictví. Konkrétně zmínil zateplování veřejných budov, regeneraci panelových sídlišť a navýšení kapacity mateřských škol. Slibuje si od tohoto kroku impuls pro rozproudění českého hospodářství a zvýšení počtu pracovních míst.

Posílení příjmů chtějí sociální demokraté dosáhnout rozsáhlou daňovou reformou. Zejména se podle Sobotky chtějí zaměřit na oblast energetiky, bankovnictví a telekomunikací, odkud odtékají z naší vlasti peníze ve formě výplaty dividend. Jejich udržení v České republice by pomohlo nejen státnímu rozpočtu, ale i našemu hospodářství. V rozhovoru se však Sobotka vždy výslovně vyhýbal zmínění konkrétních, byť jen rámcových, částek, a to jak na straně příjmů, tak i výdajů státu. Stejně jako u příjmů fyzických osob, ani u právnických osob by se dle Bohuslava Sobotky sociálně demokratické zvýšení daní nemělo dotknout střední třídy a nižších příjmových skupin obyvatelstva.

Sobotka by dále rád navýšil rozpočet ve zdravotnictví a sociální sféře. Ve zdravotnictví podle jeho názoru sice peněz moc nechybí, vyjma valorizace plateb za státní pojištěnce, ale celkové hospodaření neodpovídá představám sociální demokracie. Sobotka rovněž zdůraznil problém odchodu mladších ročníků lékařů a tzv. středního zdravotnického personálu do zahraničí. Důležité podle něj je upravit úhradovou vyhlášku a regulovat nákup drahé zdravotnické techniky. V sociální oblasti zmínil předně průběžné zvyšování kopírující inflaci a porodní příspěvek na druhé a třetí dítě s tím, že na další děti v systému státních dávek nejsou prostředky.

K otázce, zda předseda ČSSD upřednostňuje vládu koaličních stran či jednobarevnou menšinovou, jednoznačně uvedl, že menšinovou, ovšem se silným mandátem. V tomto případě se nebrání ani podpoře komunistů, ovšem možný prostor pro dohodu o spolupráci vidí na půdě Parlamentu při tvorbě zákonů, rozhodně ne ve vládě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…